aA
NATO pareigūnai šeštadienį pranešė, kad Aljansui dar nepavyko pasiekti susitarimo su Makedonijos vyriausybe dėl to, kiek ginklų reikėtų surinkti iš etninių albanų maištininkų.
Ginklai
Ginklai
Pasak NATO atstovo spaudai Skopjėje, JAV majoro Barry Johnsono (Bario Džonsono), Skopjė pareikalavo daugiau informacijos apie tai, kaip turėtų būti skaičiuojami ginklai. Jo teigimu, po visą naktį trukusių derybų šalies partijos vis dar sprendžia, kokio tipo ginklai turėtų būti įtraukti į galutinį planuojamų surinkti ginklų skaičių.

Penktadienį Vakarų gynybos šaltiniai pranešė, kad Aljansas 30 dienų truksiančios misijos "Esminė pjūtis" ("Essential harvest") metu iš Nacionalinės išlaisvinimo armijos (NIA) sukilėlių ketina surinkti apie 3,3 tūkst. ginklų.

Tuo tarpu ketvirtadienį Makedonijos vyriausybė teigė, kad NIA turi mažiausiai 60 tūkst. ginklų, tarp kurių yra raketų, granatų ir sausumos minų, tačiau NATO pareigūnai tvirtino, kad tai yra pernelyg "išpūstas" skaičius. B.Johnsonas buvo nusiteikęs optimistiškai, teigdamas, kad susitarimas visgi bus pasiektas.

Jis pridūrė, kad derybos bus tęsiamos, ir išreiškė viltį, jog pranešimas apie susitarimą bus išplatintas vėliau šeštadienį. Penktadienį NATO paskelbė susitarusi su albanų maištininkais, kiek ginklų pastarieji turės atiduoti Aljanso kariams. Šis skaičius buvo pateiktas šalies vyriausybei.

Kaip pabrėžė NATO generolas Gunnaras Lange (Gunaras Langė), Aljanso pajėgos Makedonijoje ketina surinkti lygiai tiek ginklų, kiek albanų maištininkai paskelbė atiduosią.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.