aA
Vilniaus rotušėje vakar prasidėjo pirmasis pasaulio litvakų - iš Lietuvos save kildinančių žydų - kongresas. Į jį susirinko 300 delegatų iš dvylikos pasaulio valstybių.
Kongreso dalyviai tylos minute pagerbė daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų, kurie tapo genocido aukomis per nacių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais.

"Litvakai - ne geografinė sąvoka, bet dvasinė visuma. Tai - nacionalinė savimonė, išsaugotos protėvių tradicijos, dvasingumas. Mūsų šalis nuo seno garsėjo kaip unikalus žydų religinis ir kultūrinis centras, o Vilnius buvo vadinamas Lietuvos Jeruzale", - vakar kalbėjo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius.

Buvo prisiminta, kad Lietuvos žydų bendruomenė davė žmonijai pasaulinio garso asmenybes - Talmudo mokslo žvaigždę Vilniaus Gaoną, smuiko legendą Jashą Heifetzą, dailininkus Chaimą Sutiną, Žaką Lifšicą, Isaką Levitaną, Marką Antokolskį, jidiš literatūros klasiką Mendelę Moiches Sforimą, pirmųjų žydų romanų autorių Abrahamą Mapu, esperanto kalbos kūrėją Liudviką Zamenhofą ir kitus.

Kongresą pasveikino Prezidentas Valdas Adamkus ir linkėjo, kad šiandienis litvakų sugrįžimas į Lietuvą nebūtų susijęs vien su kapų lankymu: "Ne kartą esu sakęs ir šiandien kartoju: šiandieninė Lietuvos piliečių karta laukia bei sutinka jus ir jūsų vaikus ne kaip svečius, o kaip bendrapiliečius, bendros istorinės patirties žmones".

Prezidentas apgailestavo, kad iniciatyvų tiriant nacių ir sovietų okupacijų nusikaltimus priekyje yra JAV, Izraelio, Vokietijos, Lietuvos vyriausybės, bet ne visada - Lietuvos intelektualai ir visuomeninės organizacijos: "Negana to, kai kurie Lietuvos ir Izraelio išeivių atstovai grįžo prie sąskaitų suvedinėjimu grįstos pozicijos".

Litvakų kongresą laišku pasveikino Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, taip pat žymūs užsienio žydų veikėjai. Vakar vakare forumo dalyviai Vilniaus choralinėje sinagogoje dalyvavo sabato pamaldose, kuriose giedojo kantorius Josephas Malovany iš Niujorko.

"Lietuvos rytas"