aA
Norvegijos sosto įpėdinis Haakonas (Hokonas) šeštadienį kaip kokioje šiuolaikinėje pasakoje ves vienišą motiną Mette-Marit Tjessem Hoiby (Metę Marit Chesem Hoibiu). Tačiau pasaką temdo gandai apie audringą nuotakos jaunystę, sumažinę visuomenės paramą monarchijai.
Darbininkai Haakono ir Mette-Marit, kuriems abiem po 28 metus, vestuvėms Oslo centre kloja raudonus kilimus ir sodina gėles. Jungtuvių ceremonija, kurioje dalyvaus karaliai ir karalienės iš visos Europos, 15 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku įvyks liuteronų katedroje.

Vestuvės rengiamos po kelių mėnesių svarstymų, ar Didžiosios Britanijos karalienės Victorios (Viktorijos) proproprovaikaitis Haakonas Norvegijos būsimąja karaliene pasirinkdamas M.-M.T.Hoiby netampa pernelyg panašus į paprastą šalies pilietį.

Su būsimąja žmona sosto įpėdinį maždaug prieš trejus metus supažindino bendri draugai. Studentė, buvusi padavėja M.-M.T.Hoiby, kuri iš ankstesnės partnerystės turi ketverių metų sūnų, trečiadienį prisipažino, jog jaunystėje maištavo ir lankėsi vakarėliuose, kur dažnai būdavo vartojami narkotikai. Dabar ji tvirtina narkotikus smerkianti.

Norvegijos karalius Haraldas gyrė savo būsimąją marčią už jos drąsą kalbėti apie savo praeitį. Pasak karaliaus, ginčai apie jos tinkamumą būti karaliene po vedybų gali nurimti.

"Tai nėra garantuota, bet aš manau, kad ginčai gali truputį aprimti. Vis dėlto negalvoju, kad viskas jau pamiršta", - dienraščiui "Verdens Gang" sakė Haraldas. Jis priminė, kad 1968 metais vesdamas nekilmingą Sonją Haraldsen (Sonią Haralsen), kuri dabar yra Norvegijos karalienė, taip pat pažeidė karališkuosius papročius.

Daugelis M.-M.T.Hoiby laiko šių laikų pelene, viena auginančia sūnų Marių (Marijų), tačiau kai kuriems nepatinka, kad jo tėvas yra teistas už kokaino laikymą. Be to, tradicijų saugotojai priekaištavo princui, kad jis su M.-M.T.Hoiby kartu gyveno dar iki vedybų.

Pompastiškoje ceremonijoje dalyvaus nemažai Europos karališkųjų šeimų atstovų, įskaitant Didžiosios Britanijos princą Charlesą (Čarlzą), Ispanijos karalienę Sofią (Sofiją), Belgijos karalių Albertą bei Švedijos karalių Carlą Gustafą (Karlą Gustavą). Monarchijos šalininkai tikisi, jog ji kiek sustiprins monarchijos pozicijas po mėnesius trukusių karštų ginčų.

Nuomonių apklausos parodė, kad monarchijos populiarumas, nuo Antrojo pasaulinio karo tvirtai laikęsis ties 75-80 proc. riba, šiais metais buvo nukritęs iki 58 procentų. MMI apklausos duomenimis, šį mėnesį jis pakilo iki 62 procentų.

"Reitingai šiek tiek padidėjo tikriausiai dėl vedybų", - sakė sociologinių tyrimų bendrovės MMI atstovė Kristin Taraldsrud Hoff (Kristin Taralsrud Hof). Maždaug 22 proc. respondentų pritaria tam, kad Norvegija būtų paskelbta respublika - tai rekordiškai didelis taip manančių norvegų skaičius.

Ministras pirmininkas Jensas Stoltenbergas anksčiau pareiškė, kad karališkosios vedybos sulaužant griežtą karališkąjį protokolą tapo dar viena kovos už moterų teises pergale. Po nuoširdaus ašaromis palydėto M.-M.T. Hoiby prisipažinimo apie maištingą jaunystę šią savaitę surengtos visuomenės apklausos liudijo, kad 70 proc. norvegų mano, jog ji bus gera karalienė.

Tačiau kai kurie negaili kritikos M.-M.T.Hoiby ir pabrėžia jos lengvabūdišką gyvenimą bei išsilavinimo trūkumą. "Princesė, neturinti supratimo", - tokią jos biografijos santraukos antraštę išspausdino savaitraštis "Kapital".

Daugelis parduotuvių Oslo centre iškalbino poros portretus šalia žydrų ir geltonų - oficialių vestuvių spalvų - kaspinų bei vėliavėlių. Kepyklos savo vitrinose išstatė vestuvių pyragus, o Skandinavijos oro linijos SAS šeštadienį vietinių reisų keliautojams dalys ledus.

Tačiau iki Mette-Marit karštinės šalyje dar toli. Kai kuriuose Oslo viešbučiuose dar yra vietų, o sostinės oro uostas nepatenkino organizatorių prašymo pasipuošti sutinkant svečius.

Tačiau daugelis Oslo gyventojų šias vedybas vertina atsižvelgdami į romantiškus poros jausmus. "Jie myli vienas kitą, - vienoje sostinės gatvėje sakė 23 metų Elisabeth (Elizabet). - Ko daugiau reikia?"

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.