Tyrimo rezultatai tikrai nedžiuginantys, teigia mokslininkai. Ypač dėl to, kad gydytojai anksčiau buvo įsitikinę, kad ankstyvoje stadijoje diagnozuotas kiaušidžių vėžys tikrai pagydomas ir tokiais atvejais praktiškai neturi įtakos sirgusių merginų gyvenimo trukmei.

Daugumą moterų kiaušidžių vėžys pakerta per penkerius metus nuo ligos pradžios.

Žurnale „Journal of Clinical Oncology“ paviešinti tyrimo rezultatai „nereiškia, kad moterys, kenčiančios nuo kiaušidžių vėžiui būdingų simptomų, neturėtų nedelsdamos kreiptis į medikus“, teigia Kvynslendo medicininių tyrimų institute dirbanti tyrimo grupės vadovė Christina Nagle.

Ch. Nagle ir jos kolegės stebėjo 1 tūkst. 500 australių, kurioms laikotarpyje nuo 2002 iki 2005 metų buvo diagnozuotas kiaušidžių vėžys.

Mokslininkai kalbėjosi su moterimis apie jų patirtus simptomus, klausė, kada jos pirmą kartą kreipėsi į medikus, kada joms buvo diagnozuotas vėžys, o vėliau jas stebėjo ateinančius penkerius metus.

Dauguma moterų simptomų patyrė dar prieš sužinodamos diagnozę, kitoms vėžys buvo diagnozuotas įprastinės apžiūros metu.

Tarp moterų, jutusių simptomus, 40 proc. kreipėsi į medikus, buvo apžiūrėtos ir sužinojo, kad serga kiaušidžių vėžių per 2 mėnesius nuo simptomų pradžios. Per tris mėnesius nuo simptomų pradžios vėžys buvo nustatytas 60 proc. moterų. Per šešis mėnesius nuo simptomų pradžios – kad serga, sužinojo 80 proc. moterų.

Moterys, kurioms vėžys buvo diagnozuotas dar nepajutus simptomų, gyveno ilgiau nei tos, kuriom ši liga diagnozuoja vos pajutus simptomus.

Pavyzdžiui, iš visų moterų, sirgusių vėlyvos stadijos vėžiu, simptomų prieš diagnozuojant ligą nejutusios moterys po diagnozės gyveno vidutiniškai 4 metus. Simptomus pajutusius moterys gyveno dar maždaug 3 metus po diagnozės.

Tačiau tų moterų, kurios patyrė vėžio simptomų, gyvenimo trukmė nepriklausė nuo to, kaip greitai jos kreipėsi į gydytojus.

52 proc. moterų, kurioms vėžys nustatytas per mėnesį nuo simptomų pradžios, po diagnozės išgyveno penkerius metus. Penkerius metus po diagnozės išgyveno ir 53 proc. moterų, nuo kurių simptomų pradžios iki ligos diagnozės praėjo metai.

Ch. Nagle teigia įtarianti, kad jei vėžys išsivystęs tiek, kad sukelia tam tikrus simptomus, pacientei pagyti ir užsitikrinti ilgesnį gyvenimą tampa praktiškai nebeįmanoma, nes liga diagnozuojama per vėlai.

Vilties suteikė gydytoja Robyn Andersen, tirianti kiaušidžių vėžį Vašingtono universitete. Ji teigia, kad moterys, juntančios kiaušidžių vėžių simptomus, tokius kaip kasdieninis pilvo ar dubens skausmas, vidurių putimas ar sunkumo jausmas, kitus virškinimo sutrikimus, kurie būdingi ankstyvosios stadijos vėžiui, laiku diagnozavus ligą, turi nemažai vilties visiškai pasveikti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)