aA
Pastarosiomis dienomis suaktyvėjo keturių vidurio partijų lyderių bendravimas. Intensyvius Centro (CS), Liberalų (LS), Naujosios (NS) ir moderniųjų krikščionių demokratų (MKDS) sąjungų vadovų pasitarimus dalinai paskatino LDDP narių Juozo Bernatonio ir Gedimino Kirkilo pareiškimas, pasak kurio jokio "naujosios politikos" bloko nebuvo, nėra ir nebus.
Konsolidacija

"Naująją politiką" išpažįstančios partijos šiomis dienomis demonstruoja gretų sutelkimą. Antradienį vyko bloko organizacinio komiteto narių pasitarimas. Vakar susirinko "ketverto" smegenų centras - vyko CS, LS, NS ir MKDS lyderių Romualdo Ozolo, Rolando Pakso, Artūro Paulausko ir Vytauto Bogušio bei jų rinkimų štabų vadovų susitikimas.

Vidurio jėgoms atstovaujantys politikai pabrėžė, kad jie nekurs "kietos koalicijos" su bendrais kandidatų sąrašais, rinkimų štabais. Partijos planuoja derinti pozicijas vienmandatėse apygardose bei svarsto galimybę "inkorporuoti" MKDS atstovus į centristų, socialliberalų ir liberalų sąrašus. "Naujosios politikos" išpažinėjai svarbiausiu dalyku laiko programinių nuostatų derinimą ir glaudų bendradarbiavimą po Seimo rinkimų. Tokį tarpusavio santykių vystymo kelią ypač akcentuoja liberalai.

Atsakas

Vakar CS, LS, NS ir MKDS organizacinio komiteto nariai Vidmantas Staniulis, Alvydas Medalinskas, Gediminas Dalinkevičius ir Artūras Vazbys kritikavo LDDP išpuolį. "Mums nesuprantamas LDDP noras matyti tik kairiąją ir dešiniąją puses, - sakė socialliberalas G.Dalinkevičius. - Tai triukas, norint rinkėjams parodyti rodyklę tik į kairę arba į dešinę".

CS vicepirmininkas V.Staniulis J.Bernatonio pirmadienį išsakytus vertinimus pavadino "vakarykščios politinės mąstysenos" pavyzdžiu. Liberalui A.Medalinskui kilo klausimas, kodėl tik dabar LDDP išėjo į viešumą su tokiu pareiškimu.

Kuluaruose juokaujama, kad kairieji turbūt neturi gerų "šnipų" keturių partijų gretose, nes socialdemokratinės koalicijos pareiškimas privertė vidurio jėgas sutelkti gretas. Iki J.Bernatonio "smūgio" centristų, liberalų, socialliberalų ir moderniųjų krikdemų stovykloje viršų jau ėmė apatija.