aA
„Al Qaedos“ lyderis Osama bin Ladenas nebegyvas. Tai oficialiai patvirtino JAV prezidentas Barackas Obama. Tvirtinama, kad JAV turi ir O. bin Ladeno kūną, praneša BBC.
Osama bin Ladenas
Osama bin Ladenas
© Reuters/Scanpix

B.Obama pranešė, kad O. bin Ladeno kūnas pateko į jų rankas po antžeminės operacijos Pakistane.

„Šįvakar galiu pranešti Amerikos žmonėms ir pasauliui, kad Jungtinės Valstijos įvykdė operaciją, per kurią buvo nukautas Osama bin Ladenas, "al Qaeda" lyderis ir teroristas, kuris atsakingas už tūkstančių nekaltų vyrų, moterų bei vaikų nužudymą", - sakė B.Obama, netikėtai sekmadienį vėlai vakare kreipęsis į amerikiečius iš Baltųjų rūmų.

B. Obamos teigimu, praėjusį rugpjūtį jis buvo informuotas apie galimą Osamos Bin Ladeno slapstymosi vietą. Pagal šiuos duomenis, „al Qaedos“ lyderis buvo įsirengęs slėptuvę Pakistano gilumoje. JAV prezidentas praėjusią savaitę patvirtino operaciją „pričiupti Bin Ladeną“, o sekmadienį nedidelė amerikiečių karinių pajėgų komanda pradėjo vykdyti misiją Abottabade, į šiaurę nuo Pakistano sostinės Islamabado, informuoja BBC.

B.Obama: džiaugsis visi, kurie tiki taika ir žmogaus orumu

Barackas Obama praneša apie Osamos bin Ladeno mirtį
Barackas Obama praneša apie Osamos bin Ladeno mirtį
© Reuters/Scanpix

„Jo žlugimu džiaugsis visi, kurie tiki taika ir žmogaus orumu“, – sakė B.Obama.

Prezidentas tvirtino, kad per puolimą nenukentėjo nė vienas amerikietis ir kad JAV pajėgos „pasirūpino, jog būtų išvengta civilių aukų“.

„Šios dienos pasiekimas yra mūsų valstybės didybės ir Amerikos žmonių ryžto įrodymas, – džiaugėsi B. Obama. – Mūsų valstybės saugumo užtikrinimo tikslas dar nėra pilnai įgyvendintas, bet šiandien mums vėl buvo priminta, kad Amerika gali padaryti viską, į ką nukreipia savo mintis. Tai yra mūsų valstybės istorija“.

„Tai yra svarbios naujienos mums ir visam pasauliui, – sakė Gordonas Feltas, vadovaujantis organizacijai „Families of Flight 93”, kuri vienija rugsėjo 11-ąją vienu iš teroristų užgrobtų lėktuvų skridusių žmonių šeimas. – Ši žinia nenumalšins mūsų skausmo ir nesugrąžins mūsų mylimųjų. Tačiau ji nuramina, kad rugsėjo 11-osios tragedijos kaltininkas ir globalaus teroro veidas nebegalės skleisti savo blogio“.

Ginčijasi dėl kovos su „al Qaeda“ priemonių

O. Bin Ladenas buvo nukautas kaip tik tokiu metu, kai santykiai tarp JAV ir Pakistano yra pasiekę blogiausią lygį istorijoje. Pagrindinis nesutarimų objektas yra ginčai dėl kovos su „al Qaeda“ priemonių.

JAV kariuomenės jungtinio vadų komiteto pirmininkas admirolas Mike‘as Mullenas prieš porą savaičių viešai kritikavo Pakistano karines pajėgas dėl nesugebėjimo veikti prieš kovotojus, siejamus su „al Qaeda“ ir besislapstančiais Pakistano genčių valdomame Šiaurės Vaziristane.

Nuo rugsėjo 11-osios JAV yra parėmusi Pakistano kariuomenę beveik 20 milijardų dolerių (48 mlrd. Lt) antiteroristinėms operacijoms vykdyti, tačiau amerikiečių pareigūnai skundėsi, kad pakistaniečiai nesugeba numalšinti kovotojų.

Praėjusią savaitę Pakistano kariuomenės vadovas generolas Ashfaqas Pervezas Kayanis pakistaniečiams sakė, kad jo šalis jau yra palaužusi terorizmą. Tokį pareiškimą labai skeptiškai įvertino amerikiečių pareigūnai.

Buvę prezidentai įvertino įvykio svarbą

Buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas Billas Clintonas teigė: „Tai išties svarbi akimirka ne tik per rugsėjo 11-ąją ar kitas „al Qaeda“ atakas žuvusių žmonių šeimoms, bet ir visiems pasaulio žmonėms, norintiems kurti bendrą ateitį taikai, laisvei ir mūsų vaikų bendradarbiavimui“.

B. Clintono įpėdinis prezidentas George‘as W. Bushas šią naujieną pavadino „itin reikšmingu pasiekimu“.

„Kova prieš terorą tęsiasi, bet šį vakarą Amerika nusiuntė neklystamą žinią: nesvarbu, kiek ilgai tai užsitęstų, teisingumas bus įvykdytas“ – pažymėjo G. W. Bushas.

O. bin Ladenas buvo kaltintas kaip atsakingas dėl surengtų žvėriškų teroristinių atakų, įskaitant atakas Niujorke ir Vašingtone 2001 m. rugsėjo 11 d.

Jis buvo JAV ieškomų teroristų sąrašo numeris vienas.

Pasklidus šiai žiniai, prie Baltųjų rūmų Vašingtone susirinkusi minia skandavo „JAV“.

O. bin Ladenas kaltintas organizavęs Rugsėjo 11-osios išpuolius JAV, per kuriuos žuvo kone 3000 žmonių. Jis sėkmingai slapstėsi nuo JAV ir sąjungininkų pajėgų beveik 10 metų, nepaisant to, kad už jo galvą buvo pažadėta 25 mln. JAV dolerių premija.

Anot korespondentų, jo mirtis bus vertinama kaip didžiausias smūgis „Al Qaedai“, bet taip pat sukels didelę keršto išpuolių grėsmę.

Po žinios apie O. Bin Ladeno žūtį JAV nurodė savo ambasadoms visame pasaulyje padidinti apsaugos lygį ir perspėjo amerikiečius, kad po ieškamiausio teroristo nukovimo “al Qaeda” gali mėginti keršyti.

Įspėjame, kad vaizdai gali šokiruoti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.