aA
Jis vadovauja dešiniajai konservatorių partijai, kurios įtaka savivaldybėse smarkiai sumenko po pastarųjų rinkimų.

Spaudos konferencijoje trečiadienį V. Landsbergis teigė, kad rinkimų rezultatuose galima įžvelgti švytuoklės principą, suveikusį Lietuvoje ir 1992 metais, kuomet "buvo smarkus kryptelėjimas į kairę".

"Atitinkamai buvo išrinktas Seimas, o paskui ir prezidentas", sakė Seimo pirmininkas.

Jo nuomone, dabartiniai savivaldybių rinkimai vyko valdžios žmonėms ir partijoms nepalankioje ekonominėje bei socialinėje aplinkoje.

Pasak V. Landsbergio, Vakarų politologai sukūrė terminą "antrasis ešelonas", kuomet komunistinės jėgos pokomunistinėje visuomenėje grįžta į valdžią pakeistas pavadinimais, o numatant, jog gali tekti pasitraukti, kuriamas ir "trečiasis ešelonas - tos pat partinės šeimos dukterinės partijos kitais pavadinimais".

Seimo pirmininko teigimu, nors Lietuvoje ir buvo įkurta dukterinių partijų, jos pasisekimo neturėjo, nes "kaip žmonės kalbėjo, ta pati panelė, kita suknelė".

Pasak jo, 1996 metais Moterų, Ūkio, Valstiečių partijos buvo "paleistos surinkti tam tikrą elektoratą, o paskui sunešti į bendrą krepšį Seime ir susivienyti".

Dabar, V. Landsbergio nuomone, viena iš jų sėkmingai iššoko į priekį ir turėjo pasisekimą "dėl energingo, populistiško ir turtingo lyderio veiklos".

Kaip žinia, savivaldybių rinkimuose daugiausia mandatų gavo Artūro Paulausko vadovaujama Naujoji sąjunga, antra buvo Valstiečių partija. Abiejų lyderiai yra jauni, o Valstiečių partijos vadovas Ramūnas Karbauskis oficialiai deklaruoja turįs milijonų vertą turtą.

Paklaustas, ar neprisiima dalies kaltės už sumažėjusią konservatorių įtaką vietos savivaldoje, V. Landsbergis sakė, kad iš "dirbančių" partijų Tėvynės sąjunga yra pirmoji.

"Tos, kurios pasirodė geriau, kol kas yra kalbančios partijos. Jos garbina Lukašenką (Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką-BNS), sako, kad Lietuvai nereikia nei Europos, nei kariuomenės", kalbėjo konservatorių lyderis.

"Pažinsite juos iš jų darbų", Bibliją citavo Seimo vadovas.

Jis pripažino, kad praėjusiais metais konservatorių veikla nebuvo tobula, partija turėjo dvi "nemalonias ir sunkias krizes - dviejų ministrų pirmininkų pabėgimas nuo atsakomybės nepuošia partijos".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.