aA
Kaip paaiškėjo iš neseniai Irvine įsikūrusio Kalifornijos universiteto sociologų surengto tyrimo, vyrų ir moterų rūkymo priežastys gerokai skiriasi. Per eksperimentą, kuriame dalyvavo 25 moterys ir 35 vyrai, kiekvienam dalyviui buvo pasiūlyta kruopščiai fiksuoti nuotaiką, kilusią ar vyraujančią tuo metu, kai jis pasiima cigaretę.
Rūkanti moteris
Eksperimentas vyko dviem etapais po 24 valandas. Išnagrinėjus gautus duomenis, paaiškėjo, jog vyrai dažniausiai užsirūko, kai juos kas nors suerzina arba supykdo, o moterys užsidega cigaretę, apimtos emocinio pakilimo ar malonumo. Ir vieni, ir kiti griebiasi cigaretės, siekdami atsikratyti liūdesio ir prislėgtos nuotaikos.

Išvados, kurias padarė sociologai, rodo, jog siekiant atsikratyti pavojingo įpročio rūkyti, reikia į problemą pažvelgti plačiau, nei buvo daroma iki šiol, nes terapinį rūkymo efektą kaip emocinio susierzinimo reguliatorių galima panaudoti rengiant alternatyvinius gydymo kursus.

Šie tyrimo rezultatai buvo išspausdinti žurnale "Nicotine and Tobacco Research".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.