aA
Žemės ūkio ministrui Kęstučiui Kristinaičiui atsirado netikėtų rūpesčių. Vyriausybės narys turės aiškintis Šilutės policijai, ar gėrė ir reklamavo samanę. Ši istorija, kurią dabar narplioja teisėsaugos pareigūnai, prasidėjo birželio 8 dieną Dotnuvoje vykusiame tryliktajame Ūkininkų sąjungos suvažiavime.
Kęstutis Kristinaitis
Kęstutis Kristinaitis
Čia kalbėjęs Ūkininkų sąjungos Šilutės skyriaus pirmininkas Antanas Bakutis pranešė apie šilutiškių kreipimąsi į šalies valdžią dėl naminės degtinės gamybos legalizavimo.

Tokią rezoliuciją Šilutės ūkininkai priėmė dar šį pavasarį. Buvo prašoma Seimo pakeisti įstatymus ir leisti gaminti samanę savo reikmėms. Suvažiavimo delegatai balsavo ir palaikė šilutiškių iniciatyvą.

A.Bakutis į Dotnuvą buvo atsivežęs ir pilną penkių litrų plastikinį indą, iš tribūnos pademonstravo jį salei ir sulaukė plojimų. "Šios produkcijos negaliu niekam nei padovanoti, nei pavaišinti, nes šis verslas yra nelegalus", - sakė A.Bakutis, pakišęs samanės indą po tribūna.

Po suvažiavimo vykusioje vakaronėje tas indas pamažu liko apytuštis. Gerokai nugertas indas buvo atsidūręs ir K.Kristinaičio rankose. Šilutės laikraščio korespondentas tą momentą užfiksavo fotoaparatu ir dar išgirdo ministro klausimą: "Iš ko tokia gera degtinė pagaminta?" Visa tai buvo paskelbta laikraštyje.

Išvydęs besišypsančio K.Kristinaičio nuotrauką su naminės degtinės indu rankoje, buvęs Pagėgių mokyklos matematikos mokytojas 73 metų Jonas Adomas Gerikas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Jis prašė nubausti ministrą už įžūlų įstatymų nepaisymą.

"K.Kristinaičio vieta yra už grotų, o ne ministerijoje", - rašė pasipiktinęs Pagėgių gyventojas. Pensininko nuomone, negalima tuos pačius įstatymus vienaip taikyti paprastiems žmonėms, o kitaip - aukštiems valdininkams.

Generalinė prokuratūra skundą persiuntė Šilutės apylinkės prokuratūrai, o ši pavedė ištirti rajono policijos komisariatui. Vyresnysis komisaras Stasys Mišeikis "Lietuvos rytui" sakė, kad tyrimas jau baigtas.

"Nei baudžiamosios, nei administracinės atsakomybės K.Kristinaičio veiksmams pritaikyti negalime", - aiškino komisaras. Jis rėmėsi Ūkininkų sąjungos Šilutės skyriaus pirmininko A.Bakučio apklausa.

A.Bakutis teigė, kad į tribūną atsinešė ne samanės, o vandens pilną plastikinį bakelį. Ar išgėręs K.Kristinaitis teiravosi, iš ko degtinė pagaminta, jis negirdėjęs. A.Bakutis stebėjosi, kad be ekspertizės policija žino, jog inde buvo samanė.

"Lietuvos rytas"