aA
Ši grupė tiria, kaip buvo naudojami šaudmenys per 70 dienų trukusį karą.

Pasak eksperto, NATO vadovas George Robertsonas (Džordžas Robertsonas) patvirtino šių ginklų naudojimo faktą laiške JT generaliniam sekretoriui Kofi Annanui (Kofiui Ananui). Tačiau NATO dar neskelbia svarbiausios informacijos, - kur ir kaip ginklai buvo naudojami, sakė P. Haavisto, kuris yra buvęs Suomijos aplinkosaugos ministras.

Nuskurdintojo urano turintys ginklai gali užteršti dirvą ir vandens telkinius radioaktyviomis bei toksiškomis dalelėmis.

Pasak P. Haavisto, G. Robertsonas pripažino, kad per JAV lėktuvų A-10 kovines misijas visame Kosove buvo paleista 31 tūkst. sviedinių su uranu. Iš viso buvo apie 100 tokių skrydžių.

"Išties, nuskurdintąjį uraną naudojo amerikiečiai. Šiandien mums kyla klausimas, ar jis taip pat buvo panaudotas Serbijoje, Juodkalnijoje ir kituose rajonuose", sakė P. Haavisto.

Kartu su laišku buvo nusiųstas NATO žemėlapis su pažymėtais rajonais, kuriuose aljansas naudojo ginklus su nuskurdintuoju uranu. Sviediniai buvo padengti šia medžiaga, kad lengviau pramuštų storus karinių mašinų šarvus ir požeminius bunkerius.

Pažymėtieji rajonai daugiausiai yra Kosovo vakaruose ir pietvakariuose, netoli sektorių, kur įsikūrę italų, vokiečių, turkų ir olandų taikdariai.

P. Haavisto žodžiais, NATO informacija yra nepakankamai tiksli, kad ekspertai galėtų vietoje įvertinti šių ginklų naudojimo poveikį sveikatai ir išmatuoti galimą žemės bei gruntinių vandenų užteršimą.

Pasak P. Haavisto, Kosove buvo panaudota dešimt kartų mažiau nuskurdintojo urano, nei 1991 metų Persijos įlankos kare. Po karo tarp irakiečių, gyvenančių netoli karo laukų, kilo vėžio epidemija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.