aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį svarstys, ar Seimo narys Vytautas Šustauskas nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo, nuslėpdamas nuo rinkėjų faktą apie savo teistumą.
Vytautas Šustauskas
Vytautas Šustauskas
© "Lietuvos žinios"
Į posėdį yra pakviestas ir pats V.Šustauskas, tačiau, kaip BNS sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, parlamentaras atsisakė atvykti, motyvuodamas tuo, jog VRK neturi pagrindo svarstyti šį klausimą.

"Gal apsigalvos. Būtų gerai išgirsti paties V.Šustausko informaciją", - BNS sakė Z.Vaigauskas.

VRK pirmininkas teigia, jog komisija sieks likti objektyvi, nagrinėdama V.Šustausko teistumo problemą.

Be to, Z.Vaigauskas pripažįsta, jog tai yra sudėtingas teisinis klausimas.

Prieš pusantros savaitės VRK iš Teisingumo ministerijos gavo Rusijos Vidaus reikalų ministerijos pažymą, patvirtinančią, jog V.Šustauskas buvo nuteistas ir įkalintas sovietiniais metais už piktybinį chuliganizmą.

Dėl šios informacijos VRK kreipėsi į Teisingumo ministeriją dar prieš praėjusį spalį vykusius rinkimus.

Kadangi pats kandidatas teistumo faktą neigė, VRK teko įregistruoti jį kandidatu į Seimą. Lietuvos laisvės sąjungos lyderis V.Šustauskas laimėjo Seimo rinkimus Kauno Šilainių vienmandatėje apygardoje.

Pasak Rusijos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pažymos, Leningrado srities Vyborgo liaudies teismas 1973 m. sausio 20 d. nuteisė V.Šustauksą dvejiems metams laisvės atėmimo. Iš Leningrado srities įkalinimo vietos V.Šustauskas buvo paleistais anksčiau laiko 1974 m. vasario 11 d.

Dienraštis "Lietuvos rytas", remdamasis Rusijos VRM pažyma, teigia, jog V.Šustauskas buvo nuteistas už piktybinį chuliganizmą.

Pasak Z.Vaigausko, VRK turi nustatyti, ar šis nusikaltimas yra laikytinas "sunkiu smurtiniu nusikaltimu prieš asmenį".

Tokiu atveju VRK gali pripažinti Seimo rinkimų įstatymo pažeidimą ir perduoti V.Šustausko klausimą svarstyti Seimui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.