aA
Po kelių metų pertraukos trečiadienį Maskvos traukiniu į Rygą grįžo penki Indijoje kalėti iki gyvos galvos nuteisti ir nuo bausmės atleisti Latvijos lakūnai.
Į Latviją grįžo eskadrilės vadas Aleksandras Klišinas, antrasis pilotas Olegas Gaidašas, inžinierius Igoris Timermanas, krovinių operatorius Jevgenijus Antimenka ir šturmanas Igoris Moskvitinas.

Perone lakūnus pasitiko maždaug 100 žmonių - giminės, draugai ir dešimtys žurnalistų. Atvykusiųjų sutikimas sukėlė gana didelę spūstį perone, į kurį atvyko traukinys, bet žmonės, priversti skintis kelią per minią, buvo supratingi, nes dauguma jų žinojo, jog sutinkami iš Indijos grįžę lakūnai.

I. Moskvitinas patvirtino BNS, kad paduos dokumentus Pilietybės ir migracijos reikalų valdybai, bet apie savo draugus nieko konkretaus negalėjo pasakyti. Kas iš lakūnų panorės likti gyventi Latvijoje, kol kas nežinoma, bet tokios galimybės neatmeta trys iš jų. Leidimus gyventi Latvijoje išduoda Pilietybės ir migracijos reikalų valdyba, bet kol kas nežinoma, koks gali būti jos sprendimas, jei lakūnai panorėtų juos gauti.

BNS jau pranešė, kad šių metų vasarį lakūnai buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos už ginklų kontrabandą ir sąmokslą nuversti Indijos vyriausybę. Liepos 22 dieną lakūnai buvo netikėtai išlaisvinti, nes Indijos prezidentas suteikė jiems malonę.

Laiką po išlaisvinimo lakūnai praleido Maskvoje, kur susitikinėjo su pareigūnais ir lankėsi pas gydytojus.

Kaip jau buvo pranešta, beveik visi lakūnai Latvijoje turi giminių. I. Timermanas - seserį ir 70-metę motiną, J. Antimenka - žmoną ir du vaikus, I. Moskvitinas - žmoną ir 7 metų vaiką. A. Klišino žmona persikėlė gyventi į Rusiją, bet Latvijoje gyvena jo ištekėjusi duktė. O. Gaidašas išsiskyręs.

Indijos kalėjime lakūnai buvo nuo 1995 metų, kai Indijos reaktyvinai naikintuvai prievertė jų transporto lėktuvą AN-26 nusileisti Bombėjuje, nes prieš tai iš jo Vakarų Bengalijos valstijoje buvo išmestas ginklų krovinys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.