aA
Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) pradeda akciją, kuria prašo visuomenę įvardinti jiems žinomus valdžios pareigūnų nusižengimus, tikėdamasi jiems ateityje inicijuoti teisminį procesą.
NS pirmininkas Artūras Paulauskas spaudos konferencijoje trečiadienį teigė, kad pradedamos platinti pilietinės anketos dėl NS iniciatyvos pareikalauti konkrečių asmenų atsakomybės už Lietuvos ūkio sužlugdymą.

Šioje anketoje yra trys klausimai - ar asmuo pritaria tokiai NS iniciatyvai, kokia ūkio sritis labiausiai nukentėjo dėl savanaudiškų ar piktavališkų valdžios veiksmų bei kas turi atsakyti už Lietuvos ekonominį ir finansinį sužlugdymą.

NS nuomone, dabartinę šalies ekonominę situaciją lėmė tai, kad per visą šalies nepriklausomybės dešimtmetį nė viena valdžia nesugebėjo užtikrinti tvarkos ir teisingumo - valstybės biudžetas bei užsienio paskolos buvo ir yra įvairių grupuočių turtėjimo šaltinis, o visų šalies žmonių sukurtas turtas daugeliu atvejų buvo privatizuotas ir parduotas pusvelčiui.

NS skelbiasi pasirengusi įvesti tokią tvarką, kad naujai išrinkta valdžia organizuotų buvusios valdžios institucijų auditą, įvertintų pareigūnų veiklą, pareikalautų konkrečių asmenų atsakomybės už šiandieninę šalies ekonominę ir finansinę būklę.

Pristatydamas šią akciją, NS pirmininkas A. Paulauskas teigė, kad žmonės nuolat domisi atsakomybės klausimu ir tuo, ar teisėsauga ir teisėtvarka pajėgi išaiškinti valstybės interesams nusižengusius asmenis ir patraukti juos atsakomybėn.

Todėl, pasak jo, NS nori išgirsti "visuomenės balsą" - kad ji pati įvardintų pačius ryškiausius ir didžiausius pažeidimus ir asmenis, kurie už tai turėtų atsakyti.

"Ši pilietinė anketa paskatins žmones prisiminti apie pažeidimus ir atsakingas personalijas", teigė A. Paulauskas. Jis piktinosi, kad jau taisykle tapo tai, jog "visi sprendimai yra sukolektyvinami ir niekas personaliai nėra atsakingas".

"Mes norim tą praktiką baigti ir padėti įvardinti konkrečius pažeidėjus bei paskatinti teisėsaugos institucijas juos persekioti ir bausti", sakė NS vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.