aA
Visame pasaulyje vyksta diskusijos apie mobiliojo ryšio įrangos naudojimą už vairo. Naujausio tyrimo duomenys visgi palankūs norintiems pokalbius už vairo uždrausti. Tyrimo išvadose teigiama, kad tikslinga uždrausti ne tik pokalbius už vairo laikant telefoną rankoje, bet ir kai naudojamasi laisvų rankų įranga.
Tvirtinama, kad vairuotojo sugebėjimas reaguoti į aplinką sulėtėja abiem atvejais.

JAV Nacionalinio saugumo komiteto vadovas Alanas McMillanas tvirtina, kad po šio tyrimo paaiškėję faktai pabrėžia pagrindinę vairuotojo pareigą saugiai valdyti transporto priemonę.

Tyrime dalyvavo 64 asmenys. Jų visų buvo prašoma atlikti tam tikras užduotis vairuojant – perjungti radijo stotis, klausytis muzikos ir žinių, klausytis kasetėje įrašytų balso knygų, šnekėtis rankoje laikomu telefonu ir naudotis laisvųjų rankų įranga. Paaiškėjo keletas grėsmingų tendencijų.

Tyrėjai išsiaiškino, kad vartodami mobiliuosius telefonus vairuotojai pradeda vėliau stabdyti prieš raudoną šviesoforo signalą arba apskritai jo nepastebėdavo. Ir tai nepriklausė nuo to, ar jie tuo metu naudojo laisvų rankų įrangą, ar ne.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.