aA
Pirmadienį prasideda JAV respublikonų nacionalinė konvencija. Ši partija sieks pateikti šaliai nuosaikesnį savo įvaizdį, taip pat suteikti George W. Bushui (Džordžui V. Bušui) postūmį siekiant pergalės lapkričio 7 dieną įvyksiančiuose prezidento rinkimuose.
George W. Bush
George W. Bush
Šis kandidatas, kuris yra buvusio prezidento G. Busho sūnus, pirmauja prieš viceprezidentą Alą Gore (Elą Gorą) visose nuomonių apklausose. Tiesa, skirtinguose tyrimuose jo pirmavimas svyruoja nuo 7 iki 16 proc.

Suvažiavimas turi prasidėti 10 val. Rytų pakrantės laiku (15 val. Lietuvos laiku). Jį pradės aklas alpinistas iš Denverio, kuris padeklamuos "Ištikimybės priesaiką". Vakarinėje sesijoje 10-metė mergaitė iš Niu Meksiko sugiedos Nacionalinį himną, o rabinas iš Ilinojaus - duos savo palaiminimą. Visos šios priemonės turi pademonstruoti, kad dabartinė G. Busho Respublikonų partija yra demokratiškesnė ir rūpestingesnė negu per dvejus ankstesnius rinkimus.

Pirmadienį vakare numato kalbėti du pagrindiniai oratoriai. G. Busho žmona Laura (Lora), mokytoja ir bibliotekininkė, kalbės raštingumo tema, o atsargos generolas Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) - apie savanorišką visuomeninį darbą.

Trečiadienį vakare žodį tars su G. Bushu besibalotiruojantis kandidatas į viceprezidentus, buvęs gynybos sekretorius Dickas Cheney (Dikas Čeinis), o ketvirtadienį, paskutinįjį suvažiavimo vakarą, pats G. Bushas oficialiai priims iš savo partijos paskyrimą kandidatu į prezidentus.

Suvažiavimas buvo parengtas taip, kad atitiktų G. Busho "gailestingojo konservatizmo" lozungą. Panašu, kad jame sekama Billo Clintono (Bilo Klintono) pavyzdžiu. Per pastaruosius dvejus rinkimus dabartinis prezidentas sugebėjo "įpiršti" save rinkėjams, sukurdamas konsensuso siekiančio centristo įvaizdį.

Sekmadienį, vesdamas kampaniją Ohajo valstijoje, G. Bushas entuziastingai miniai pareiškė - "mano reikalas - aukštai nukreipti mūsų žvilgsnius. Mano reikalas - pasakyti, kad vieninga nacija gali pasiekti visko, ko nori".

Demokratų kandidatui A. Gore šis respublikonų suvažiavimas suteikė progą pailsėti ir apmąstyti savo kandidato į viceprezidentus parinkimą. Tuo tarpu 17-oje valstijų turi pasirodyti Demokratų partijos užsakyti televizijos klipai, vaizduojantys D. Cheney konservatyviu fanatiku, kuris neturi sąlyčio su tauta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.