aA
“Mes atradome save stikle!“, – tikina šeši Kauno „Santaros“ gimnazijos vienuoliktokai, praėjusių metų rudenį įkūrę mokinių mokomąją bendrovę (MMB), kuri veikia akcinės bendrovės (AB) principu ir nuo tikros įmonės skiriasi tik tuo, kad turi ribotą kapitalą, šiek tiek supaprastintą buhalterinę apskaitą ir veikia ribotą laiką.
Dovydas Šabūnas, Vytautas Šulcas, Ignas Šimukauskas Vilius Jančius ir viduryje stovi Vilda Ramoškaitė
Dovydas Šabūnas, Vytautas Šulcas, Ignas Šimukauskas Vilius Jančius ir viduryje stovi Vilda Ramoškaitė
© Organizatorių archyvas

MMB „Vitrum“ nariai ne tik gamina papuošalus iš specialaus grūdinto stiklo, bet ir jais sėkmingai prekiauja. Moksleiviai savo įmonėje užima atitinkamas pareigas: nuo bendrovės prezidento, gamybos vadovo ir gamybos meistro, iki buhalterijos, personalo ir rinkodaros direktorių.

Bendrovės gamybos skyriaus darbuotojai Ignas Šimukauskas ir Vilius Jančius pasakojo, kad šių unikalių produktų gaminimas yra be galo įdomus procesas, kuris prasideda stiklo ruošinių pjaustymu, laužymu bei įvairių mozaikų klijavimu ir baigiasi jų kepimu specialioje krosnyje apie 800° C temperatūroje. Į kiekvienos mozaikos vidų įklijuojama speciali vielutė, kuri, papuošalui iškepus, tampa pakabuko kilpute.

Įmonės, kurios pavadinimas išvertus iš lotynų kalbos reiškia „vitražas“, marketingo vadovė Vilda Ramoškaitė tikino, kad šie papuošalai turi labai stiprų energetinį užtaisą, jie traukia pirkėjo akį savo spalvomis ir įdomiomis formomis, užtat turi labai didelį pasisekimą.

Akcinę bendrovę įkūrę moksleiviai užsidirbo bilietams į Airiją
© Organizatorių archyvas

Jaunieji verslininkai bendrovę įkūrė turėdami tik 200 Lt įstatinio kapitalo (buvo parduota 40 akcijų po 5 Lt). Per keletą mėnesių apkeliavo įvairiausias parodas, muges ir kitus renginius Lietuvoje ir nesuskaičiuojamą savo kurtų papuošalų pardavė „Facebook“ tinklalapyje. Šiemet moksleiviai jau gali sau leisti tokią prabangą – prekiauti išvykti į užsienį. Kovo 12 - 13 dienomis iš įmonės uždirbtų pinigų „Vitrum“ atstovai keliauja į Airiją, kur dalyvaus Kaziuko mugėje.

„Vitrum“ prezidentas Dovydas Šabūnas pasakojo, kad viešnagės Dubline metu jiems svarbu ne tik pamatyti, kaip į jų produktą reaguoja užsienio rinkos, bet ir ištirti konkurentus bei suprasti, kaip jie savo produktus realizuoja. „Kaip ir visi, pirmiausiai tikimės, jog kelionė atsipirks bei neprarandame vilčių uždirbti“, - tikino jaunasis įmonės vadovas.

Nors dirbti tenka ir šeštadieniais, ir švenčių dienomis, entuziazmo jaunieji verslininkai nestokoja. Bendravimas vieniems su kitais ir sėkmingo verslo plėtojimas, pasak vyriausiosios įmonės buhalterės, Deimantės Ramonaitės, teikia malonumą, o dėl gerų rezultatų verslininkai pasiryžę paaukoti ir miego, ir laisvalaikių valandas. Mugei Airijoje „Vitrum“ darbuotojai prekes gamino net per valstybinę šventę, vasario 16-tąją, kai kiti bendraamžiai ilsėjosi namuose ar šventė pas draugus. Tačiau energija trykštantys gimnazistai juokiasi, kad dėl prarastų švenčių jie visiškai nesijaudina ir atsigriebti žada per kovo 11-tąją, kuomet viešės Dubline.

Mokinių mokomųjų bendrovių projektą Lietuvoje kuruoja organizacija „Lietuvos Junior Achivement“ (www.lja.lt).

„Kaziuko mugę“ Airijoje organizuoja renginių organizavimo įmonė „Five Star Fun“, projektą globoja Lietuvos ambasada Airijoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.