aA
Spaudos konferencijoje trečiadienį jis teigė, kad Seimo ekonominių nusikaltimų tyrimo komisija jau nuo 1995 metų domisi finansiniais ir teisiniais pažeidimais IAE ir ne kartą pastebėjo, kaip šie pažeidimai yra užglaistomi Valstybės kontrolės vadovų.

Pasak jo, Valstybės kontrolės Utenos skyrius 1998 metų lapkričio - 1999 metų birželio mėnesiais atliko patikrinimą IAE ir nustatė, kad yra "labai rimtų pažeidimų". Tuomet buvo nutarta IAE direktorių Viktorą Ševaldiną nubausti 10 tūkst. litų pinigine bauda, o jo pavaduotoją - 4 tūkst. litų bauda.

Tačiau, anot A. Sėjūno, V. Ševaldinas apskundė šį sprendimą ir Valstybės kontrolė atleido juos nuo baudų. Po nuobaudų panaikinimo V. Ševaldinas pareiškė padėką Valstybės kontrolieriui Jonui Liaučiui.

Pasak A. Sėjūno, neseniai išaiškėjo, kad IAE ir vėl padarė nemažai žalos valstybei -atominė jėgainė buvo nusisamdžiusi 20 suvirintojų iš Sankt Peterburgo, tačiau nors ir nereikėjo, buvo apmokėtos papildomai 6 vizos, 4 suvirintojų atestacijos, viešbučiai. Be to, suvirintojai dirbo ne 30 dienų, kaip buvo planuota, bet 19 dienų, tačiau ir už nedirbtas dienas jiems buvo sumokėta.

Pasak A. Sėjūno, tokiu būdu iš viso neteisėtai apmokėta 74 480 litų. Be to, pasak jo, neseniai IAE įsigijo nereikalingą ir netinkamą telekontrolės sistemą, kainavusi? 90 tūkst. litų, ir dabar gulinčią sandėlyje. A. Sėjūnas teigė, kad Seimo komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl šių pažeidimų, tačiau gavo atsakymą, kad čia nėra nusikaltimo sudėties.

Ši medžiaga buvo perduota Valstybės kontrolei. A. Sėjūnas abejoja, ar Valstybės kontrolė ir šiuo atveju galės priimti objektyvų sprendimą.

"Nelabai tikiu, kad Valstybės kontrolės vadovai gali priimti objektyvų sprendimą.Kyla klausimas, ar ir toliau suksis šita priedangos karuselė, ar iš tikrųjų Valstybės kontrolės vadovai taps priedanga ekonominiams pažeidimams slėpti", kalbėjo jis. A. Sėjūnas apgailestavo, kad svarstant J. Liaučiaus kandidatūrą Seime, jis balsavo už jį.

"Dabar matau, kad aš suklydau. aš dabar nebebalsuočiau už jį. Aš apgailestauju dėl savo tokios klaidos", sakė jis. A. Sėjūnas mano, kad šia situacija turėtų susidomėti prezidentas Valdas Adamkus.

Jis teigė, kad jei Valstybės kontrolė ir vėl priims IAE vadovams palankų sprendimą, jis kreipsis į šalies vadovą, prašydamas inicijuoti nepasitikėjimą J. Liaučiumi.

Tuo tarpu Valstybės kontrolė šiuos A. Sėjūno kaltinimus kategoriškai neigia ir vadina "prasimanymais".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.