aA
Interneto nusikaltėliui, norinčiam gauti banko klientų sąskaitų numerius ir atitinkamus kodus, visai nebūtina laužtis į banko tarnybines stotis. Išradingi įsilaužėliai pradėjo kurti tinklalapius, kurių adresas panašus į tikrojo banko. Įspėjimą apie pirmuosius tokios rūšies incidentus praėjusią savaitę išplatino JAV Valiutos kontrolierių tarnyba (OCC).
Pasak OCC atstovo spaudai Deano DeBucko, jau gauti pirmieji skundai iš vartotojų, palikusių savo finansinius duomenis padirbtuose tinklalapiuose.

Tinklalapių imitacijos nebuvo tiksliai nukopijuotos nuo tikrųjų bankų svetainių. Tačiau, kaip teigė D.DeBuckas, kai kuriuos “plagiatus” nuo tikrųjų tinklalapių atskirti sunku.

“Tikrosios” bendrovės tinklalapių mėgdžiotojus gali paduoti į teismą. Taip jau pasielgė “Bank of America” bankas, kai internete atsirado tinklalapis “wwwbankofamerica.com” – beveik toks pats kaip originalas, tik be taško po “www” raidžių. Piktadariai buvo nubausti, tačiau keletas naivių klientų savo finansinius duomenis jiems palikti spėjo.

Iki šiol realių finansinių nuostolių nė vienas banko klientas nepatyrė, pašaliniai asmenys sužinojo tik neapsižiūrėjusių internautų namų adresus. “Bank of America” bankinių technologijų direktorius Cliffordas Wilke’as aiškino, jog apie sąskaitų informacijos ar priėjimo kodų vagystes iki šiol nepranešta.

Siekdami apsisaugoti nuo panašaus plauko piktadarių, bankų savininkai reguliariai tikrina, ar internete neatsirado panašiai pasivadinusių tinklalapių.

Tačiau, pasak saugumo ekspertų, laukti klientų skundų – neįžvalgu. Banko klientas gali suprasti klastą galbūt jau patyrės didžiulius nuostolius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.