aA
Lietuvos žemdirbiai, nepatenkinti naujo derliaus grūdų supirkimo kainomis, trečiadienį prie Vyriausybės rūmų rengia protesto akciją.
Antradienį spaudos konferencijoje Valstiečių partijos pirmininkas, parlamentaras Ramūnas Karbauskis prognozavo, kad mitinge dalyvaus apie 3-4 tūkst. žemdirbių iš visų Lietuvos rajonų.

Anot jo, akcija vyks ne tik Vilniuje, bet ir rajonuose, kur žemdirbiai yra aktyvesni - Panevėžio ir Joniškio rajonuose bei Marijampolės apskrityje.

R. Karbauskio teigimu, šių rajonų žemdirbiai savo iniciatyva rengiasi sutelkti žemės ūkio techniką netoli sienos perėjimo punktų.

Pasak Valstiečių partijos pirmininko, ši akcija - tai paskutinė galimybė dar kažko iš valdžios pareikalauti, kitos galimybės nebus, kadangi kitą savaitę emdirbiai pradės javapjūtę ir iki jos pabaigos nebeturės laiko kalbėti apie savo nepriteklius.

Jo tvirtinimu, šiemet žemdirbiai praras 20 proc. pajamų iš grūdų, tai jau "nustatyta pačios Vyriausybės, nustačius tokią mažą intervencinę kainą".

Pasak R. Karbauskio, galima drąsiai teigti, jog "Vyriausybė, vedama kažkokių lobistinių grupių arba savo nekompetencijos, priėmė sprendimą aprasčiausiai perskirstydama pajamas: paimdama 20 proc. nuo žemdirbių, juos atidavė ne valstybės naudai, o perskirstė prekybininkams ir perdirbėjams".

Valstiečių partijos pirmininkas apgailestavo, jog dėl žemdirbių pasyvumo pieno gamintojų boikoto akcijos, vykusios birželio gale ir liepos pradžioje, rezultatai nebuvo tokie, kokių tikėtasi.

Nuo gegužės 1 dienos Vyriausybei liberalizavus pieno supirkimo kainas, jos nustatomos pieno pardavėjų ir pieno perdirbėjų tarpusavio susitarimu.

R. Karbauskis spaudos konferencijoje prognozavo, kad pieno gamyba rudenį labai kris, todėl, kad dabar pašarų jau nebeįmanoma paruošti tiek, kiek žemdirbiai turi karvių.

Anot jo, gali nutikti taip, kad "pirmą sykį Lietuvos istorijoje, jei Lietuva norės įvykdyti visus eksporto ir vidaus rinkos įsipareigojimus, importuos žalią pieną iš užsienio".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.