aA
Sulaikytasis 24 metų kaunietis Robertas Balčiūnas už specialų ženklą, populiariai vadinamą lipduku, kurį ambasada klijuoja į norinčiojo vykti į JAV pasą, iš vieno Lietuvos piliečio ką tik buvo paėmęs 350 litų.

Sulaikymo operacija prie JAV ambasados Akmenų gatvėje vyko be triukšmo. Sulaikytasis buvo įsodintas į policijos tarnybinį automobilį "Volkswagen Golf" ir išvežtas į Vilniaus antrąjį policijos komisariatą.

Policijos operacija buvo surengta po to, kai JAV ambasada kreipėsi į Policijos departamentą, prašydama nustatyti asmenis, kurie skelbimuose internete siūlo pirkti specialius ženklus.

Nelegalus verslas prie JAV ambasados klesti daugiau nei metus, tačiau pirmą operaciją policija surengė tik vakar.

Lipdukus JAV ambasados pareigūnai daugiau nei prieš metus pradėjo išduoti, norėdami sureguliuoti besiveržiančių vykti į JAV Lietuvos piliečių srautą.

Ant šių lipdukų nerašomas nei žmogaus vardas, nei pavardė.

Tačiau juose užfiksuojama data ir net valanda, kada išvykstantysis turi ateiti pokalbio į ambasadą dėl nelengvai gaunamos įvažiavimo į JAV vizos.

Pernai lipdukai buvo dalijami tik mokytis, dirbti ar ilsėtis į JAV ketinusiems išvykti studentams.

Šiemet ši sistema taikoma visiems norintiems gauti JAV vizą asmenims.

Tai, jog vietą eilėje prie Amerikos ambasados galima nusipirkti pagal skelbimus internete, buvo žinoma jau prieš metus.

Internete jau tuomet buvo galima aptikti dešimtis skelbimų apie perkamus, parduodamus ir keičiamus lipdukus bei jų kainas.

Iš pradžių prekeiviai už lipduką prašydavo ne mažiau kaip 200 litų. Už vieno lipduko pakeitimą kitu būdavo prašoma šimto litų. Vėliau kaina nuolat augo.

"Lietuvos rytas"