aA
Vienas iš nedaugelio bandymų Rusijos televizijoje apsvarstyti Rusijos ir Baltijos šalių tarpusavio santykių problemas nepasiekė tikslo. ATV televizijos kompanijos organizuota diskusija dėl Rusijos ir Baltijos santykių apsiribojo dalyvių propagandinių deklaracijų pagarsinimu.
Diskusijoje dalyvavo kai kurie Rusijos politikai ir ekspertai, pastaraisiais metais aktyviai domėjęsi Baltijos ir Rusijos santykiais, taip pat Rusijos žurnalistai ir jų kolegos iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Tačiau pastariesiems beveik neteko pasisakyti, nes didžiąją diskusijos dalį Rusijai atstovaujantys laidos dalyviai aiškino savo požiūrį į santykių su Baltijos šalimis istoriją.

Rusijos politikai ir ekspertai pakartojo daugelį "štampų", kuriuos pastaraisiais metais naudoja Rusijos žiniasklaida. Baltijos šalys buvo apkaltintos sukūrusios "apartheido režimą", "fašistines valstybes", teikiančios pilietybę "pagal tautiškumą", noru "parazituoti Rusijos ekonomikos sąskaita".

Radikaliausiai pasisakė Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Aleksejus Mitrofanovas, bandęs pranašauti, kad Baltijos šalims ir toliau tęsiant, jo nuomone, antirusiškąją politiką, Dauguvos pakrantėse gali išsilaipinti Rusijos desantinės pajėgos. "Ir tuomet jau generolas Šamanovas (vienas iš Rusijos kariuomenės Čečėnijoje vadų - BNS) Rygoje vykdys jam būdingas funkcijas", įspėjo A. Mitrofanovas.

Diskusijos vedėja, laikraščio "Izvestija" apžvalgininkė Irina Petrovskaja sakė, kad organizatoriai buvo nusiuntę kvietimus Baltijos šalių ambasadoriams Maskvoje, tačiau šie atsisakė, užsimindami, anot Petrovskajos, apie "diskusijos dalyvių sudėtį".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.