aA
Latvijos užsienio reikalų ministerija pasveikino Indijos sprendimą paleisti iš kalėjimo penkis iki gyvos galvos nuteistus Latvijos lakūnus.
"Mes vienareikšmiškai sveikiname šį sprendimą, nes to visą laiką ir prašėme. Mes taip tikimės, jog jie greitai atsigaus po kalėjime praleistų metų", šeštadienį BNS sakė URM valstybės sekretorius Janis Karklinis.

Indijos sprendimą šeštadienį teigiamai įvertino ir Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga. Pasak prezidentės atstovės spaudai, šį žingsni ji pavadino humanišku.

Šeštadienį Indija netikėtai iš kalėjimo paleido ir perdavė Rusijai penkis Latvijos lakūnus, kuriuos vasarį Indijos teismas nuteisė kalėti iki gyvos galvos už už nelegalių ginklų gabenimą į Rytų Indiją.

Latvijos įgula buvo suimta dėl kaltinimų, kad 1995 m. gruodį virš Vakarų Bengalijos valstijos iš rusiško lėktuvo AN-26 ji numetė neteisėtą ginklų ir amunicijos siuntą.

Pirmosios instancijos teisme paskelbtą nuosprendį kaltinamieji apskundė, tačiau Aukščiausiajame teisme procesas dar nebuvo prasidėjęs, kai Indija nusprendė paleisti kalinius.

Indijos vidaus reikalų ministerijos darbuotojas šeštadienį teigė, jog lakūnai buvo paleisti, Indijos valdžiai suteikus jiems malonę.

Teismo proceso metu keturi iš kaltinamųjų priėmė Rusijos pilietybę. Penktasis lakūnas yra Latvijos gyventojas, neturintis šios šalies pilietybės. Rusija pradėjo rūpintis tolesne jų globa ir ne kartą prašė išlaisvinti lakūnus, tvirtindama, kad jų kalinimas gali pakenkti Delio ir Maskvos santykiams.

Rusijos pareigūnai paskelbė, jog Maskva taip pat sveikina šį Indijos žingsnį ir laiko jį draugiškumo gestu. Jie patvirtino, jog iš Kalkutos kalėjimo paleisti lakūnai jau yra Rusijos konsulate.

Lakūnai buvo perduoti Rusijai pagal susitarimą dėl nuteistų asmenų perdavimo atlikti bausmę savo šalyje. Viena iš priežasčių yra bloga jų sveikatos būklė. Likusią bausmės dalį jiems gali tekti atlikti Rusijos kalėjime, bet jie gali būti ir išlaisvinti.

Indijos kalėjime liko kartu su Latvijos įgula iki gyvos galvos nuteistas buvęs Britanijos karininkas Peteris Bleachas (Piteris Blyčas).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.