aA
Etniniai susirėmimai Kosove sustabdyti ir krašte nusistovėjo "trapi pusiausvyra", pareiškė Belgrade Serbijos vicepremjeras Miroliubas Labusas.
NATO pajėgos Kosove
NATO pajėgos Kosove
© EPA-ELTA
Pasak jo, NATO kontroliuoja padėtį ir pasirengusi apginti serbus bei kitus ne albanų tautybės gyventojus. Serbijos ir Juodkalnijos armija, savo ruožtu, pasirengusi padėti, jei tarptautinės pajėgos taikai Kosove palaikyti paprašytų, praneša agentūra "RIA-Novosti".

"Praėjusių trijų dienų albanų teroras Kosove neleido jiems pasiekti politinio tikslo, ir šio krašto nepriklausomybės klausimo dienotvarkėje dabar nėra ir nebus artimiausiais metais", - sakė M.Labusas, kalbėdamas per Serbijos televiziją.

Jis informavo, kad Serbijos ministras pirmininkas Vojislavas Koštunica kovo 23 dieną Briuselyje išdėstys serbų vyriausybės planą, kaip išspręsti Kosovo problemą. Jis paaiškino, kad kabinetas ragina šį klausimą sureguliuoti taip, kaip tai buvo padaryta Bosnijoje ir Hercegovinoje ir davė gerų rezultatų. Šią respubliką palikę žmonės grįžo namo, jiems grąžinta 90 proc. nuosavybės.

"Analogišką sprendimą reikia pritaikyti ir Kosovui", - pabrėžė vicepremjeras.

"Dar iki vakardienos mums sakė, ką turime daryti, ieškojo įvairių formulių ir darė spaudimą, kad Belgradas juos priimtų. Dabar mes turime diplomatinę iniciatyvą ir aiškią viziją, kurią pasiūlysime tarptautinei bendrijai", - pareiškė M.Labusas.

Remiantis iš Kosovo gaunamais pranešimais, apie 1100 serbų išvyti iš savo namų ir šiuo metu globojami tarptautinių pajėgų taikai palaikyti. Dar maždaug 3000 žmonių slapstosi saugesnėse vietose, kur serbai sudaro gyventojų daugumą.

Sekmadienis Kosove prasidėjo ramiai, tačiau Jungtinių Tautų misija ir KFOR būgštauja, kad padėtis gali vėl paaštrėti, nes sekmadienį Kosovo Mitrovicoje bus laidojami du albanų berniukai, nuskendę Ibro upėje. Trečio vaiko kūno iki šiol nerasta.

Albanijos žiniasklaida dėl jų mirties apkaltino serbus, ir tai sukėlė aršaus albanų ekstremistų smurto bangą prieš krašte gyvenančius serbus.

Išvakarėse KFOR atstovai susitiko su Kosovo vadovais ir įpareigojo albanus kontroliuoti padėtį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.