aA
Trečiadienį prasidėjus Kosovo albanų ekstremistų išpuoliams, daugiau kaip 3600 vietos serbų ir kitų ne albanų buvo iškeldinti iš savo namų į saugesnius rajonus. Maždaug tūkstantis jų įkurdinta tarpnacionalių KFOR pajėgų bazėse, likusieji evakuoti į serbų rajonus, kuriuose masinių susirėmimų neužfiksuota. Tai šeštadienį vakare Prištinoje įsikūrusi Jungtinių Tautų (JT) Laikinoji administracija.
Padegta mečetė Kosove
Padegta mečetė Kosove
© EPA-ELTA
Ji priminė, kad šiuo metu turima informacija, per tris dienas vykusius albanų ekstremistų susirėmimus su JT policija, KFOR kariais ir serbais žuvo 28 žmonės, apie 700 sužeista, tarp jų daugiau kaip 60 taikdarių.

Kosovo serbų nacionalinės večės pirmininkas Oliveris Ivanovičius šeštadienį vakare pareiškė, kad į saugius rajonus evakuotiems serbams gresia tikrų tikriausia humanitarinė katastrofa, nes trūksta maisto produktų, būtiniausių daiktų, vaistų.

Šeštadienį vakare į Gračanicą atvyko pirmoji 6 sunkvežimių kolona su humanitarine pagalba iš Serbijos. Vien Belgrade vakar vykdant akciją "Serbija, padėk!" buvo surinkta tiek humanitarinių perekių serbams, kad joms pakrauti prireikė daugiau kaip 50 sunkvežimių.

Tačiau ši pagalba sunkiai įveikia Serbijos administracinę sieną su Kosovu, nes JT policija, baimindamasi, kad kroviniuose gali būti serbams skirtų ginklų, ilgai ir kruopščiai tikrina visas siuntas.

Po tris dienas Kosove siautėjusio smurto šeštadienis praėjo palyginti ramiai, išskyrus incidentą Liplianoje, kur vakare buvo padegtas serbų šeimai priklausantis namas.

Serbijos vicepremjeras Miroliubas Labusas sakė, kad šeštadienį buvo "sustabdytas serbų etninis valymas Kosove". "Savo teroristiniais veiksmais, kurių pastarosiomis dienomis griebėsi šiame serbų krašte, albanai nesugebėjo pasiekti svarbiausio politinio tikslo - Kosovo nepriklausomybės, kuri, manau, artimiausiais metais daugiau nefigūruos pasaulio bendrijos darbotvarkėje", - pažymėjo jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.