aA
Valstybės Dūma per antrąjį svarstymą šeštadienį patvirtino Rusijos Federacijos žemės kodeksą ir atmetė visas jo pataisas, kuriomis buvo numatyta vienintelė užsieniečių teisė žemės santykių srityje - nuoma. Priėmus kodeksą, Rusijos pirmą kartą būtų numatyta galimybė laisvai parduoti žemę, o tai yra vienas iš vyriausybės reformų darbotvarkės prioritetų.
Nepaisant komunistų deputatų ir jų sąjungininkų siekių sužlugdyti įstatymo projektą, siekiant, kad žemė liktų kolektyvinės nuosavybės, Valstybės Dūmos patvirtintame kodekse liko numatytos praktiškai lygios teises užsieniečiams ir Rusijos piliečiams žemės nuosavybės srityje.

Pirmojo svarstymo metu penktadienį priimta koncepcija numato, kad "užsienio šalių piliečiai ir asmenys, neturintys pilietybės, naudojasi tokiomis pačiomis teisėmis ir atsakomybe kaip ir Rusijos federacijos piliečiai, išskyrus atvejus, numatytus federaliniuose įstatymuose bei tarptautinėse Rusijos Federacijos sutartyse."

Tokia pati taisyklė galioja ir juridiniams asmenims iš užsienio valstybių.

Jei niekas iš Valstybės Dūmos deputatų nepareikalaus sugrįžti prie šio klausimo nagrinėjimo, Žemės kodekso projektas bus pateiktas trečiam, paskutiniam, svarstymui, kurio metu tokio pobūdžio pataisos nėra nagrinėjamos.

Žemės kodekso svarstymus parlamento žemuosiuose rūmuose akylai stebi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, norintis patvirtinti savo reformatoriaus reputaciją, kai vyks į Didžiojo aštuoneto valstybių susitikimą Genujoje, vyksiantį liepos 20-22 dienomis.

Sekmadienį Dūma išeina vasaros atostogų, todėl šeštadienį buvo paskutinė galimybė antrą kartą svarstyti įstatymo projektą dėl Žemės kodekso.

Anksčiau apžvalgininkai spėjo, kad projekto priešininkai gali pritarti įstatymui, tačiau bandys jį sužlugdyti atmesdami pataisas dėl užsieniečių teisių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.