aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pasmerkė Kosove įsiplieskusią smurto bangą ir pažymėjo, kad Maskva negali ramiai stebėti serbų mažumos naikinimo ir bus priversta laikytis griežtos pozicijos.
Padegta mečetė Kosove
Padegta mečetė Kosove
© EPA-ELTA
Rusija, kuri palaiko gerus santykius su ortodoksų tikėjimą išpažįstančiais slavais serbais, griežtai priešinosi 1999 metais NATO vykdytiems Jugoslavijos bombardavimams, kurie privertė Belgradą nutraukti provincijoje vykdomą smurtą ir perduoti Kosovo administraciją Jungtinėms Tautoms (JT). Šiuo metu regione dislokuota 18 tūkst. Aljanso vadovaujamų taikdarių.

"Rusija negali paprasčiausiai žiūrėti ir nieko nedaryti", - pasakė V.Putinas per kassavaitinį ministrų kabineto susitikimą, kuriame buvo aptariama tarp etninių albanų, sudarančių daugumą Kosove, ir serbų mažumos įsiplieskusi nesantaika. Susitikimo ištraukas transliavo valstybinė televizija "Rosija".

"Netgi mūsų Vakarų kolegos pritaria, kad tai paprasčiausias etninis valymas. Būtina imtis visų priemonių ir apginti serbus".

V.Putinas paragino naująjį Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą ir buvusį ilgametį URM vadovą Igorį Ivanovą, dabar einantį Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pareigas, suformuoti aiškią ir nedviprasmišką Rusijos poziciją šiuo klausimu.

Prezidentas pranešė, kad į Kosovą siunčia nepaprastųjų situacijų ministrą Sergejų Šoigu, kurio misija - padėti sureguliuoti esamą padėtį.

Kalbėdamas ministrų susitikime S.Lavrovas pažymėjo, jog įvykiai provincijoje "buvo išprovokuoti ir dėl to nėra jokių abejonių".

S.Lavrovas, buvęs Rusijos ambasadorius JT, sakė, kad Maskva pateiks siūlymą, kuriame bus atsižvelgta į "Serbijoje ir Juodkalnijoje vykstančius sudėtingus procesus, bei siekiama išlaikyti federacijos teritorinį vientisumą".

"Tai visos Europos problema. Krizę, pradėjus plūsti pabėgėliams, gali pajusti visas žemynas", - jo žodžius cituoja naujienų agentūra "Interfax".

"Apskritai, albanų faktorius Balkanuose tampa vis aktualesnis".

Rusija griežtai pasisako prieš bet kokius Kosovo, kur gyventojų daugumą sudaro albanai, ketinimus pasiskelbti nepriklausoma valstybe ir vadina tai albanų planu sukurti savo atramos bazes įvairiose regiono šalyse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.