aA
Opozicinė socialdemokratinių jėgų koalicija Konstituciniam Teismui (KT) apskundė įstatymo pataisas, suteikiančias galimybę Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui gauti prezidento pensiją.
Prašymas ištirti, ar birželį dešiniosios daugumos priimto Valstybinių pensijų įstatymo pataisos atitinka pagrindinį šalies įstatymą, KT įteiktas penktadienį.

Minėtosios pataisos atveria kelią V. Landsbergiui gauti prezidento pensiją.

Kreipimesi ginčijama Valstybinių pensijų įstatymo nuostata, kad Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkui (AT-AS), išėjusiam iš valstybės tarnybos, skiriama ir mokama prezidento valstybinė pensija pagal prezidento įstatymą.

Kreipimosi į KT iniciatoriai abejoja, ar prezidento įstatymas, kuriame nustatytas tik prezidento veiklos finansavimas ir socialinės garantijos, gali būti taikomas asmenims, neišrinktiems prezidentu.

Koalicijos partneriai taip pat mano, kad pažeista Konstitucijoje nustatyta įstatymo pasirašymo, paskelbimo ir įsigaliojimo tvarka, nes Valstybinių pensijų įstatymo pataisas pasirašė Seimo pirmininko pavaduotojas Arvydas Vidžiūnas.

Pasak LSDP spaudos tarnybos pranešimo, nei Konstitucija, nei įstatymai, nei Seimo statutas nenumato, kad įsigaliotų įstatymas, kurį pasirašė ir paskelbė Seimo pirmininko pavaduotojas.

Kaip žinoma, prezidentas Valdas Adamkus minėtojo įstatymo nepasirašė, tačiau ir nevetavo, o, remdamasis Konstitucija, paliko pasirašyti Seimo pirmininkui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.