aA
Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai šią savaitę gavo specialistų išvadas dėl tauriųjų metalų kiekio 2004 vasario 28 d. muitinės kriminalistų sulaikytoje metalo laužo kontrabandoje. Nustatyta, kad metalo laužo sudėtyje yra brangiųjų metalų – paladžio ir sidabro, o sulaikytos kontrabandos vertė viršija 100 tūkst. litų.
Brangiųjų metalų kontrabanda
© DELFI
Muitinės kriminalinės tarnybos duomenimis, minėtą metalo laužo siuntą pareigūnai aptiko Vilniaus teritorinės muitinės Latežėrio kelio poste patikrinę iš Baltarusijos į Lietuvą važiavusį automobilį „Mercedes Benz“, vairuojamą LR piliečio J. N. Muitinio tikrinimo metu po galine sėdyne esančiose gamyklinėse ertmėse buvo rasti 9 celofaniniai paketai įvairių metalų laužo (kondensatoriai, vielos ryšuliai ir pan.), kurie nebuvo pateikti muitiniam patikrinimui.

Kiek vėliau Vilniaus teritorinės muitinės autoremonto patalpose atlikus papildomą detalią automobilio apžiūrą po bagažinės apdailos plokštėmis esančiose ertmėse surasta dar 20 celofaninių paketų su įvairių metalų laužu. Iš viso bandyta nelegaliai įvežti daugiau nei 41 kg įvairių metalų turinčių savyje brangiųjų ir tauriųjų metalų.

Specialistai nustatė, kad sulaikytoje metalų siuntoje yra 5 kg. paladžio ir 6 kg sidabro. Šiuo metu brangiųjų metalų supirktuvėse gramas paladžio kainuoja apie 20 lt., tad sulaikytos metalų kontrabandos rinkos vertė siekia mažiausiai 100 tūkst. litų.

Beje, tikslus brangiųjų metalų kiekis vis dar nustatinėjamas – įtariama, kad tarp sulaikytų metalų esančiuose kondensatoriuose gali būti platinos, tad kontrabandos vertė gali padidėti kone perpus.

Į Lietuvą tauriųjų metalų kontrabanda dažniausiai gabenama iš Baltarusijos, kur metalai neretai pavagiami iš prastai kontroliuojamų valstybinių įmonių. Paprastai vežama platina ir paladis, kurie pramonėje naudojami kaip geri laidininkai. Kiti brangieji metalai nelegaliai gabenami kur kas rečiau, nes yra „per pigūs“, kad kontrabandininkams apsimokėtų rizika.

Tačiau mūsų šalis tauriųjų metalų kontrabandos srautuose tėra tranzito punktas, nes Lietuvoje nėra išvystyta gamyba, kuriai reikalingi tokie metalai. Lietuvoje metalai supirkinėjami iš nelegalių „tiekėjų“, perpakuojami ir paprastai keliauja toliau į Vakarų Europą – Skandinaviją, Vokietiją ir Didžiąją Britaniją.

Sėkmingai nugabenus panašią siuntą į Vakarus, kontrabandininkai gauną didžiulį pelną. Štai tauriųjų metalų prekybininko KITCO internetinėje svetainėje paskelbtais kovo 19 d. duomenimis 1 paladžio gramas kainuoja 282 dolerius, tad sulaikytosios paladžio siuntos vertė šiomis kainomis siektų beveik 4 mln. litų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.