aA
Per keturias Konstitucinio Teismo proceso dienas Prezidento Rolando Pakso advokatai teismui pateikė apie 20 įvairių prašymų. Kiekvienu atveju pateikiant vienokius ar kitokius prašymus advokatams pavykdavo "išlošti" po pusvalandį, valandą ar net pusdienį laiko. Apytikriais skaičiavimais, įvertinus visą prašymų gausą, jų svarstymas "išeikvojo" vienos ar net pusantros dienos teismo posėdžio laiką.
Prezidentą gina advokatai - karikatūra
Prezidentą gina advokatai - karikatūra
© DELFI
Didžiąją Prezidento advokatų prašymų dalį Konstitucinis Teismas atmetė, dalis tokių prašymų buvo atmesti iš karto - teisėjams vietoje trumpai pasitarus.

Daugelį savo prašymų advokatai buvo parengę iš anksto, teismui atmetus vieną, advokatai kai kuriais atvejais čia pat pateikdavo parengtą kitą, numatydami, kad prieš tai teiktas prašymas bus atmestas.

Daugiausia prašymų - net 7 - advokatai pateikė pirmajame Konstitucinio Teismo posėdyje. Pats pirmasis prašymas nebuvo naujas - advokatai prašė nušalinti Konstitucinio Teismo pirmininką Egidijų Kūrį. Šį prašymą atmetus - advokatai iš karto pateikė kitą prašymą - nušalinti visus Konstitucinio Teismo teisėjus. Atmetus šį prašymą kaip nepagrįstą, advokatai čia pat paprašė paaiškinti tokio atmetimo motyvus, taip pat advokatai prašė leidimo atsigabenti televizorių ir kitas technines priemones. Toks leidimas jiems nebuvo suteiktas.

Vėliau ta pačią dieną buvo ir daugiau prašymų, išgirdęs septintąjį antradienį teiktą prašymą, Konstitucinio Teismo pirmininkas E. Kūris kreipėsi į gynėjus: "Gal jau žaiskime atviromis kortomis?". Visų antradienį pateiktų advokatų prašymų svarstymas teisme užtruko beveik pusdienį.

Per šią savaitę vykusius posėdžius advokatai taip pat prašė, kad Konstitucinis Teismas atskiru sprendimu nustatytų aiškią ir supaprastintą teismo proceso tvarką, gynėjai ne kartą prašė daryti pertraukas, nes esą nespėja susipažinti su visa bylos medžiaga, nespėja deramai pasirengti posėdžiams, yra pavargę ir pan.

Užvertę Konstitucini Teismą įvairiais prašymais, patys advokatai darė ir gana grubių klaidų. Pavyzdžiui, trečiadienį prašydami Konstitucinio Teismo kreiptis į Lietuvių kalbos institutą dėl žodžių junginio "sąmoningai leido suprasti" lingvistinės aplinkybės, advokatai savajame iš anksto parengtame prašymo dokumente buvo įrašę, neva Konstitucinis Teismas šį prašymą atmetė. Nors Konstitucinis Teismas dar nebuvo priėmęs jokio sprendimo. Atsiprašydami dėl šios, pačių teigimu, "rašybos klaidos", advokatai čia pat prašė trumpinti posėdžių laiką, esą tuomet būtų išvengta tokių klaidų.

Konstitucinio Teismo pirmininkas E. Kūris šiuo atveju priminė advokatams, kad jie dalyvauja ne kur kitur, o Konstitucinio Teismo posėdyje, ir paragino gynėjus dokumentus rengti rimčiau bei atidžiau.

Panašių E. Kūrio pastabų advokatams šią savaitę būta ir daugiau. Konstitucinio Teismo pirmininkas ne kartą, atsakydamas į įvairius advokatų prašymus, primindavo, kad jie dalyvauja būtent Konstitucinio, o ne kurio nors kito teismo procese.

Konstitucinis Teismas kelis advokatų prašymus patenkino - gynėjų prašymu į posėdžius liudyti buvo iškviesti buvęs Prezidento R. Pakso patarėjas Remigijus Ačas, bei su "Žemaitijos kelių" akcijų dalybų peripetijomis susijusio asmens advokatas Juozas Gaudutis.

Dėl dviejų advokatų prašymų - nutraukti pirmojo ir antrojo veiksmų nagrinėjimą teismas kol kas nepriėmė jokio sprendimo, jis būsiąs priimtas vėliau, rengiant išvadą visos bylos medžiagos pagrindu.

Nepaisant visos gausos advokatų prašymų, antradienį nagrinėjimą pradėjęs Konstitucinis Teismas per kelias dienas baigė pirmųjų dviejų vadinamųjų veiksmų nagrinėjimą - dėl Prezidento R. Pakso neteisėto sprendimo už finansinę ir kitokią paramą suteikti Jurijui Borisovui pilietybę, dėl to, kad Prezidentas R. Paksas sąmoningai leido J. Borisovui suprasti, kad dėl jo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą ir vykdo jo pokalbių telefonu kontrolę.

Penktadienį Konstitucinis Teismas pradėjo svarstyti iš karto tris tarpusavyje besisiejančius veiksmus - trečiąjį, ketvirtąjį ir penktąjį.

Šiuos veiksmus atitinkantis kaltinimas skelbia, jog R. Paksas davė nurodymus savo patarėjui Visvaldui Račkauskui per teisėsaugos institucijas siekti paveikti UAB "Žemaitijos keliai" vadovus ir akcininkus "dėl akcijų perleidimo R. Paksui artimiems asmenims, taip pat žinojo, kad neteisėtas poveikis privatiems asmenims ir privatiems ūkio subjektams daromas naudojantis jo, kaip Respublikos Prezidento, vardu, ir nesiėmė priemonių užkirsti tam kelią".

Minėtų trijų veiksmų nagrinėjimą Konstitucinis Teismas pratęs pirmadienio posėdyje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.