aA
Europos Sąjunga (ES) ir JAV ketina paraginti Baltarusiją veržtis iš izoliacijos, prie kurios pati yra prisidėjusi. Tai penktadienį Minske pareiškė JAV valstybės sekretoriaus padėjėjo pavaduotojas Stevenas Piferis (Stivenas Paiferis) bendroje ES ir JAV oficialių atstovų spaudos konferencijoje.
"Mūsų bendro vizito uždavinys - stiprinti paskatas, padėsiančias Baltarusijai išsiveržti iš izoliacijos, jei ji šito nori", - pareiškė jis. S.Piferis taip pat priminė, kad JAV 2002 metais pasiūlė laipsniškai, "žingsnis po žingsnio", gerinti santykius, ir dabar mes "laukiame atsakymo".

JAV atstovas pastebėjo, kad pastaruoju metu padėtis Baltarusijoje pradėjo blogėti. "Jei padėtis blogės ir toliau, JAV bus pasirengusios ir kitiems variantams", - pareiškė S.Piferis ir paaiškino, jog tai gali būti "sankcijos, nukreiptos prieš Baltarusijos valdžią, Baltarusijos vyriausybę, bet ne prieš Baltarusijos žmones".

Svečias taip pat akcentavo, kad JAV ir ES teikia daug reikšmės santykiams su Baltarusija ir nori matyti ją išsiveržusią iš izoliacijos, "užimančią deramą vietą laisvoje demokratinėje Europoje be skiriamųjų linijų".

ES ir JAV delegacijos nariai bendrame pareiškime taip pat pažymėjo, kad "Baltarusija nepadarė pažangos, vykdydama savo įsipareigojimus Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai, gerindama ES ir JAV santykius".

Tarp neigiamų veiksnių, nulėmusių tokį sprendimą, delegacijos nariai minėjo "spaudos laisvės apribojimą, nevyriausybinių žmogaus teisių gynimo organizacijų draudimą, susirinkimų ir demonstracijų teisių apribojimą, spaudimą nepriklausomoms švietimo įstaigoms".

Pareiškime taip pat akcentuojama, kaip svarbu sudaryti sąlygas teisingai ir laisvai rengtis 2004 metų spalį vyksiantiems parlamento rinkimams.

Delegacijos nariai pranešė, jog buvo susitikę su Baltarusijos URM vadovu Sergejumi Martynovu. "Mes taip pat norėjome susitikti su prezidento administracijos vadovu Uralu Latypovu, tačiau mūsų pasiūlymas buvo atmestas", - pažymėjo S.Piferis ir pridūrė, kad priimti tokį sprendimą Baltarusiją paskatino delegacijos sudėtis.

Tuo tarpu Nacionalinio susirinkimo Respublikos tarybos tarptautinių reikalų ir nacionalinio saugumo komisijos vadovas Nikolajus Čerginecas pareiškė, kad JAV valstybės sekretoriaus padėjėjo pavaduotojo Steveno Piferio (Stiveno Paiferio) pareiškimai apie blogėjančią padėtį Baltarusijoje yra "pramanyti ir įžeidžiantys".

"Tokie pareiškimai nedaro garbės tokiam aukštas pareigas užimančiam JAV administracijos darbuotojui, kuris turi suprasti, jog atvažiavo į suverenią valstybę, o ne į Majamio provinciją", - pareiškė N.Čerginecas žurnalistams penktadienį.

Pasak jo, "nereikia gąsdinti Baltarusijos žmonių grasinimais imtis kokių nors priemonių ar įvesti sankcijas. Visi mato, kuo tai baigėsi Kosove, taip pat Irake, kur žūva patys amerikiečiai", - pažymėjo Baltarusijos parlamento aukštųjų rūmų komisijos vadovas.

Pasak jo, "išskyrus žodinę retoriką, kad JAV pasirengusios gerinti santykius su Baltarusija, kol kas daugiau nieko nėra". N.Čergineco nuomone, "dialoge reikia matyti pašnekovą, o ne priešininką".

Baltarusijos atstovas pabrėžė, kad jo šalis "nusiteikusi užmegzti pačius glaudžiausius santykius su JAV, kurios privalo į mus žiūrėti be išankstinio nusistatymo, šiek tiek sumažinusios reikalavimus".

Dėl prezidento Aleksandro Lukašenkos vykdomų žmogaus teisių ir demokratijos pažeidimų Europos Taryba 1997 metais įšaldė Baltarusijai suteiktą specialaus svečio statusą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.