aA
Lietuva neprisidės prie NATO siunčiamo tūkstančio karių pastiprinimo Kosove, kur kilo etninio smurto banga, tačiau artimoje ateityje planuoja padidinti ten tarnaujančių taikdarių skaičių.
Lietuvos taikdariai Kosove
Lietuvos taikdariai Kosove
Kaip BNS penktadienį sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, kol kas neplanuojama išplėsti Lietuvos taikdarių kontingento Kosove, nes tokio pageidavimo Aljansas nepareiškė.

Šiuo metu JAV atsakomybės sektoriuje, Lenkijos ir Ukrainos batalione netoli Kačaniko, Kosovo pietuose, tarnauja trys dešimtys Lietuvos karių iš Marijampolėje dislokuoto Didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono. Balandžio pradžioje juos pakeis Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių būrys.

"Mes svarstome galimybę, gavus Seimo pritarimą, padidinti savo kontingentą Kosove", - sakė L.Linkevičius.

Etninių neramumų apimtoje Kosovo provincijoje tarnaujantys Lietuvos taikdariai sustiprino budrumą ir sugriežtino savo saugomų ir patruliuojamų objektų apsaugą. Tai BNS sakė Lietuvos kariuomenės Lauko (sausumos) pajėgų vadas brigados generolas Valdas Tutkus.

Jo teigimu, teritorijoje, kurioje yra dislokuoti trys dešimtys karių iš Didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono, ginkluotų susirėmimų rizika nėra labai didelė.

Pasak brigados generolo V.Tutkaus, kariai parengti veikti skirtingose situacijose, jie turi įgaliojimus, kilus pavojui, panaudoti ginklus tiek savigynai, tiek civilių gyventojų apsaugai.

"Kol kas rimtų incidentų nepasitaikė, Lietuvos kariai negavo neįprastų, neeilinių užduočių", - sakė V.Tutkus.

Šią savaitę etniškai tarp serbų ir albanų padalytame Mitrovicos mieste kilo riaušės, kurios peraugo į kelias dešimtis žmonių gyvybių nusinešusius albanų ir serbų susirėmimus visoje provincijoje.

Vienas Lietuvos taikdarių ketvirtadienį interviu Lietuvos televizijai pasakojo, kad riaušių atgarsiai pasiekė ir jų dislokacijos vietą, pasitaikė atvejų, kai taikdarių patrulių automobiliai buvo apmėtyti akmenimis ar apspardyti.

Kilus žiauriausioms per penkerius metus riaušėms, NATO nusprendė perkelti iš Bosnijos į Kosovą maždaug 100 amerikiečių ir dar kiek mažiau italų karių. Be to, Londonas ruošiasi išsiųsti į provinciją 750 karių batalioną.

Serbijos ir Juodkalnijos Kosovo provincija yra pavaldi Jungtinių Tautų administracijai nuo 1999 metų liepos mėnesio, kai NATO bombardavimo kampanija privertė serbų pajėgas nutraukti represijas prieš albanų sukilėlius. Šiuo metu Kosove patruliuoja 17 tūkstančių karių tarptautinės pajėgos, kurioms vadovauja NATO, ir dar 10 tūkstančių narių JT ir vietos policijos pajėgos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.