aA
NATO penktadienį sustiprino savo taikdarių pajėgas pietinėje Serbijos Kosovo provincijoje, per kurią nusiritusi etninio smurto banga nusinešė 31 albano ir serbo gyvybes bei sudavė skaudų smūgį Vakarų pastangoms įtvirtinti stabilumą Balkanuose.
NATO Operation
Siųsdamas rezervo karių pastiprinimą 18 500 taikdarių pajėgoms, Šiaurės Atlanto aljansas pažadėjo esant būtinybei imtis "griežtų" veiksmų, kad nuslopintų žiauriausią smurto protrūkį Kosove nuo 1999 metų, kai NATO ir Jungtinės Tautos (JT) perėmė iš Serbijos šios provincijos kontrolę.

Ketvirtadienį į Kosovą atvyko apie 150 amerikiečių karių ir 80 italų karabinierių, o penktadienį į provinciją turi atvykti dar maždaug 750 britų karių.

JT policijos atstovas spaudau Derekas Chappellas (Derekas Čapelas) išreiškė atsargų optimizmą, kad blogiausia jau praeityje, ir nurodė, kad po ketvirtadienį vėlai vakare netoli provincijos sostinės Prištinos įvykusių albanų ir taikdarių susirėmimų per naktį nebuvo gauta pranešimų apie kokius nors didesnius incidentus.

"Manau, įtampa slūgsta", - sakė jis agentūrai "Reuters".

Ilgai ugnis ruseno pajuodusiuose ortodoksų bažnyčios Prištinoje griuvėsiuose. Šią bažnyčią, kaip ir kelis kitus serbų maldos namus ketvirtadienį sudegino Kosovo gyventojų daugumą sudarantys etniniai albanai, dauguma kurių yra musulmonai.

Po šios savaitės riaušių, išpuolių ir žudynių provincijai teks ilgam užmiršti savo siekį atsiskirti nuo Serbijos, sakė JT Saugumo Tarybos nariai per skubiai sušauktą posėdį organizacijos būstinėje Niujorke.

Sprendimas dėl Kosovo ateities "negali būti įgyvendintas smurto pagalba", penkiolikos narių Saugumo Tarybai sakė JAV ambasadoriaus pavaduotojas Jamesas Cunninghamas (Džeimsas Kaningemas).

EVAKUOTI JT DARBUOTOJAI

Etniškai padalytame Kosovo Mitrovicos mieste buvę JT darbuotojai evakuoti į netoliese esančią NATO bazę, sakė atstovas spaudai.

Trečiadienį Mitrovicoje buvo nušauti arba per sprogimus žuvo mažiausiai šeši žmonės. Kitą dieną minia įtūžusių albanų padegė ten esančią bažnyčią, nors prancūzų taikdariai mėgino išvaikyti juos, pasitelkę ašarines dujas ir gumines kulkas.

Smurto banga kilo pirmadienį, kai iš pravažiuojančio automobilio paleista kulka kliudė serbą paauglį. Kitą dieną upėje mėgindami pabėgti nuo serbų nuskendo trys albanų berniukai. Trečiadienį įtampa Kosove pasiekė kulminaciją.

D.Chappellas sakė, kad kiek vėliau penktadienį įvyksiančiose vieno iš nuskendusių berniukų laidotuvėse greičiausiai nebus išvengta "emocijų proveržio".

Smurto banga išprovokavo riaušes Serbijoje, kuri griežtai nepritaria Kosovo albanų nepriklausomybės siekiui. Tūkstančiai serbų ketvirtadienį vėlai vakare užblokavo pagrindinį kelią netoli šiaurinio Novi Sado miesto, pranešė vietos naujienų agentūros.

Trijuose pagrindiniuose Serbijos miestuose trečiadienį vėlai vakare protestuotojai apmėtė akmenimis ir padegė kelias mečetes bei kitus musulmonų pastatus.

Serbų ortodoksų dvasininkijos atstovai Kosove pranešė, kad provincijoje buvo apiplėšta arba padegta iš viso septyniolika bažnyčių ir vyrų bei moterų vienuolynų. Į pietus nuo Mitrovicos miesto esančio vienuolyno vienuolės buvo išskraidintos KFOR sraigtasparniu, kai prie jo susirinko apie 1 000 įtūžusių albanų.

Tuo tarpu Serbijos vyriausybė pranešė sostinėje penktadienį vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku) organizuojanti eitynes, kuriomis bus pareikštas protestas dėl "albanų ginkluoto teroro" prieš serbų mažumą Kosovo provincijoje, kurioje gyvena 2 mln. žmonių.

Pasak vyriausybės atstovų, eitynių metu bus reikalaujam tarptautinių pajėgų skubiai įvesti taiką Kosove ir garantuoti apsaugą maždaug 100 000 provincijoje gyvenančių serbų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.