aA
Konstitucinį Teismą (KT) penktadienį antrą kartą pasiekė Seimo prašymas ištirti, ar prezidento Rolando Pakso dekretas, kuriuo siūloma pradėti apkaltą parlamento vadovui Artūrui Paulauskui, neprieštarauja Konstitucijai. Taip BNS patvirtino KT atstovė spaudai Ramunė Sakalauskaitė.
Konstitucinis Teismas
Konstitucinis Teismas
© ELTA
KT ketvirtadienį grąžino parlamentui šį prašymą konstatavęs, kad jis neatitinka Konstitucinio Teismo įstatymo reikalavimų. Pagal įstatymą prie prašymo turėjo būti pridėtas ginčijamo Respublikos Prezidento dekreto viso teksto nuorašas (30 egzempliorių).

"Šį kartą prašymas atitinka visus įstatyme numatytus reikalavimus ir teismas per tris dienas turės apsispręsti, ar priimti prašymą nagrinėti", - sakė R.Sakalauskaitė.

Seimo priimtas nutarimas dėl kreipimosi į KT trečiadienį buvo paskelbtas "Valstybės žiniose", bet įsigaliojo tik ketvirtadienį. Seimas kreipimąsi į KT perdavė trečiadienį.

Nutarimą, kuriuo prašoma ištirti, ar R.Pakso siūlymas surengti apkaltą Seimo pirmininkui neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, Seimas priėmė antradienį ypatingos skubos tvarka.

Priėmus šį sprendimą, prezidento dekreto, kuriuo pasiūlyta inicijuoti apkaltą A.Paulauskui, galiojimas sustabdomas, kol kreipimąsi apsvarstys KT.

Kreipimesi į KT pažymima, jog "yra pagrindo manyti", jog prezidentas R.Paksas, kuriam Seimas yra pradėjęs apkaltos procesą, savo veiksmais siekia "destabilizuoti padėtį valstybėje bei parlamente, manipuliuodamas Konstitucijos ir įstatymų jam suteiktais įgaliojimais".

Kreipimesi pažymima, jog tokie prezidento veiksmai prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam teisinės valstybės principui.

Prezidentas pasiūlė surengti apkaltą Seimo nariui A.Paulauskui dėl šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo ir priesaikos sulaužymo.

Prezidento nuomone, A.Paulauskas šiuos nusižengimus padarė pernai spalio 30 dieną susitikime su frakcijų atstovais neteisėtai paviešinęs slaptą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą.

Vėliau išslaptintoje pažymoje kalbama apie grėsmes nacionaliniam saugumui keliančius Prezidentūros atstovų ryšius su abejotinos reputacijos asmenimis ir dosniausio prezidento rėmėjo Jurijaus Borisovo verslo sandorius.

Minėtame susitikime Seimo pirmininkas inicijavo parlamentinį VSD pažymoje pateiktų faktų tyrimą, kurio išvados vėliau tapo pagrindu inicijuoti apkaltą prezidentui R.Paksas.

Prezidentas taip pat apkaltino A.Paulauską viešais pasisakymais apie tariamus Prezidentūros atstovų ryšius su nusikalstamo pasauliu ir Rusijos specialiosiomis tarnybomis diskreditavus prezidento autoritetą.

Tačiau nei Generalinė prokuratūra, nei Valstybės saugumo departamentas nepatvirtino įtarimų dėl slaptos informacijos paviešinimo.

Generalinė prokuratūra savo atsakyme proprezidentinei Liberaldemokratų frakcijai pažymėjo, jog A.Paulauskas ne tik nepažeidė įstatymų, bet ir siekė apsaugoti valstybės paslaptis nuo grėsmės, kurią joms kėlė VSD pažymoje minimų asmenų veiksmai.

R.Paksas inicijuoti apkaltą A.Paulauskui pasiūlė prieš pora savaičių, tačiau tuomet Seimas jo kreipimosi nesvarstė, nes jis nebuvo tinkamai suformuluotas.

Prezidento pakartotinas siūlymas pradėti apkaltą A.Paulauskui, nepaisant Generalinės prokuratūros išvadų, įvertintas kaip "kerštas" politiniam oponentui, remiančiam apkaltą R.Paksui.

Pats prezidentas yra kaltinamas savo viešais pasisakymais diskreditavęs Seimo ir Konstitucinio Teismo autoritetą bei sąmoningai leidęs savo dosniausiam rėmėjui J.Borisovui suprasti, jog teisėsaugos institucijos klausosi pastarojo pokalbių.

Iš viso prezidentui yra pateikti šeši kaltinimai dėl šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo ir priesaikos sulaužymo.

Antradienį Konstitucinis Teismas pradėjo nagrinėti Seimo prašymą pateikti išvadą, ar prezidentas savo veiksmais šiurkščiai pažeidė pagrindinį šalies įstatymą.

Konstituciniam Teismui patvirtinus kaltinimus, Seimas balsuos dėl R.Pakso nušalinimo. R.Paksas prezidento pareigas eina nuo 2003 metų vasario.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.