2003 metais Indonezijos saloje Flores esančioje Liang Bua oloje buvo surastos suakmenėjusios į hobitus panašių žmonių palaikų iškasenos. Šioje oloje mokslininkai taip pat iškasė daug paukščių fosilijų, tarp kurių buvo ir 20 000 – 50 000 metų senumo 1,8 metro gandro sparno ir kojos kaulai.

„Pagal kaulų dydį mes pirmiausia pamanėme, kad tai dažnai saloje aptinkamo didelio plėšraus paukščio kaulai, tačiau paaiškėjo, kad tai gandro kaulai“, - sakė Vašingtone esančio Smithsonian instituto stuburinių gyvūnų paleontologė Hanneke Meijer.

Mėsėdis milžinas Leptoptilos robustus buvo iki šiol nežinoma Marabu gandrų rūšis. Šie gandrai yra vieni iš didžiausių gyvų Žemės paukščių.
H. Meijer ir jos kolega Rokusas Awe Due savo išvadas pateikė lapkričio 24 dienos „Linnean“ draugijos zoologijos žurnale.

„Saloje Flores nebuvo jokių didelių žinduolių plėšrūnų – hienų, liūtų, vilkų ar šunų – tad mes manome, kad nesant šių, tokie paukščiai kaip gandrai ėmėsi jų vaidmens“, - sakė H. Meijer. Panašu, kad jie buvo žeme lakstantys medžiotojai, nes jų kaulai buvo gana stambūs, tad paukščiai galėjo sverti apie 16 kilogramų.

Išnykęs plėšrūnas galėjo misti žuvimis, driežais ar paukščiais „ir galbūt jaunais hobitais, nors mes ir neturime jokių šį faktą pagrindžiančių įrodymų“, - sakė ji. „Šie paukščiai yra oportunistiniai mėsėdžiai – jei duosite jiems pasirinkimui daug aukų, jie sumedžios jas visas.“

Nėra žinoma, ar hobitai taip pat medžiodavo šiuos paukščius. „Ant šio paukščio kaulų nėra jokių įpjovimo žymių“, - sakė H. Meijer.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją