aA
Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis Batumyje pareiškė, kad atšaukiama Adžarijos blokada. "Nuo šios nakties 24 valandos bus panaikinti visi apribojimai Adžarijai, nes nebeliko klausimų, sukėlusių ginčus ir tarpusavio nesupratimą, kurie pastarosiomis dienomis atsirado tarp vietos vadovybės ir Gruzijos vyriausybės", - pareiškė N.Saakašvilis.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis
© Reuters/Scanpix
Batumyje jis daugiau kaip pusketvirtos valandoms der4josi su Adžarijos lyderiu Aslanu Abašidze. "Visus pagrindinius klausimus mes išsprendėme", - sakė M.Saakašvilis per Adžarijos televiziją deryboms pasibaigus.

Pasak jo, "vyravo visiškas supratimas, ir mes sugebėjome išspręsti daugelį klausimų".

"Kas tai per klausimai? Mes kalbėjomės apie laisvus rinkimus visoje Gruzijoje. Taip pat ir čia (Adžarijoje). Apie laisvą rinkimų kampanijos organizavimą, laisvą žmonių judėjimą, kalinių išlaisvinimą. Kalbėjomės, kad žmonės turi atiduoti ginklus, kad reikia pradėti vietos savanorių nuginklavimą", - sakė Gruzijos prezidentas.

Pasak jo, "jokio konflikto tarp Gruzijos ir Adžarijos nėra ir negali būti".

M.Saakašvilis taip pat informavo, kad susitarta įkurti Gruzijos prezidento atstovo instituciją, kuri kontroliuos muitinę pasienyje su Turkija ir Batumio uostą; šis atstovas taip pat galės operatyviai spręsti iškylančius ginčijamus klausimus.

Kaip pranešė derybų procesui artimas šaltinis, jam pasibaigus Maskvos meras Jurijus Lužkovas ir Gruzijos prezidentas apie pusvalandį kalbėjosi akis į akį.

Maskvos meras į Batumį atvyko prieš keletą dienų.

Gruzijos prezidentą, be žurnalistų, pasitiko A.Abašidzės šalininkų akcijos dalyviai, kurie visą derybų laiką mitingavo prie Adžarijos administracijos pastato.

Gruzijos valdžia šią savaitę įvedė Adžarijos ekonominę blokadą, autonomijai atsisakius paklusti centro reikalavimams. Per Batumio naftos uostą per metus perpumpuojama apie 10 mln. tonų Kazachstano ir Turkmėnistano naftos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.