aA
Keliolika Prezidentą Rolandą Paksą palaikančių parlamentarų, taip pat keli teisininkai ketvirtadienį dalyvavo Seimo nario Rolando Pavilionio inicijuotoje diskusijoje Seime.
R.Pavilionis
R.Pavilionis
© ELTA
Pasak R. Pavilionio, tai buvo pirmas neformalaus politikų ir teisininkų forumo dalyvių susitikimas, kuriame svarstyti teisiniai apkaltos R. Paksui argumentai.

"Ši diskusija labai svarbi, nes ir man pačiam, žinančiam daugybę dabartinių įvykių bei rengiamos apkaltos aspektų, kai kurie teisininkų išdėstyti argumentai pasirodė verti dėmesio ir aš tikrai panaudosiu juos ateityje ir savo argumentacijoje", - Eltai ketvirtadienį sakė R. Pavilionis.

Vadinamojoje diskusijoje dalyvavo tik bendraminčiai - R. Paksą palaikantys parlamentarai Dailis Barakauskas, Vladas Žalnerauskas, Algimantas Matulevičius, Aleksandras Poplavskis, Julius Veselka, Vytautas Šustauskas, Vytautas Einoris, Jonas Jurkus, Kazys Bobelis, Kazimiera Prunskienė.

Pokalbyje Seime dalyvavo keli Lietuvos teisės universiteto (LTU) dėstytojai - Gediminas Davulis, Saulius Arlauskas, Antanas Bukauskas, taip pat Prezidento advokatas Kęstutis Stungys, trumpam buvo užsukęs ir Prezidento patarėjas Alvydas Medalinskas.

Pagrindinis pranešėjas LTU Teisės filosofijos katedros vedėjas profesorius Alfonsas Vaišvila kritikavo Konstitucinio Teismo sprendimą dėl Prezidento dekreto, išimties tvarka suteikusio pilietybę Jurijui Borisovui, ir teigė, jog Konstitucinis Teismas, šiuo klausimu priimdamas savą sprendimą, viršijo galias. Be to, teismas esą iš esmės neįrodė Prezidento kaltės suteikiant pilietybę J. Borisovui, nes atsakomybė šiuo atveju turėjusi tekti dekretą kontrasignavusiam vidaus reikalų ministrui.

LTU profesorius A. Vaišvila, taip pat patvirtindamas pačių R. Paksą palaikančiųjų parlamentarų teiginius, tikino, kad Konstitucinis Teismas ir dabar vykstančiame procese esą negalįs nustatyti Konstitucijos pažeidimo laipsnio - ar Prezidentas šiurkščiai pažeidė Konstituciją, ar ne. Tai, A. Vaišvilos teigimu, galįs padaryti tik Seimas.

Visi diskusijoje dalyvavę bendraminčiai taip pat sutarė, jog dėl pilietybės suteikimo J. Borisovui procedūrų pažeidimų ar kitokių neatitikimų kaltas ne šalies vadovas, o įstatymų ir Konstitucijos prieštaravimai.

R. Pavilionis apgailestavo, kad minėtoje diskusijoje nepanoro dalyvauti oponuojančios Seimo dalies atstovai. Seimo socialdemokratų frakcijos narys Gediminas Kirkilas teigė nematąs prasmės dalyvauti tokiose "diskusijose", nors iš tiesų diskutuoti visuomet pasirengęs.

"Mano asmeninė patirtis rodo, kad profesorius R. Pavilionis bet kurioje diskusijoje turi tik savo nuomonę, bet nepriima jokių kitų argumentų. Kitaip sakant - turi tik siųstuvą, bet neturi imtuvo", - sakė G. Kirkilas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.