aA
Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė ir pradėjo svarstyti naują įstatymo projektą, kuriuo siekiama užtikrinti didesnį partijų ir politinių kampanijų finansavimo skaidrumą ir viešumą.
Money
Money
Įstatymo pateikimui pritarta bendru sutarimu, jį ketinama svarstyti balandžio 8 dieną.

Drauge pateiktos ir Administracinės teisės pažeidimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos, numatančios pinigines baudas iki keliolikos tūkstančių litų už įstatymo pažeidimus ir įkalinimo bausmę už melagingų duomenų pateikimą.

Siekiant užtikrinti politinių kampanijų finansavimo skaidrumą reikalaujama, jog visos sutartys su aukotojais, transliuotojais, reklamos gamintojais būtų viešos, o politinė reklama pažymėta ir aiškiai atskirta nuo kitos informacijos.

Projekte pirmą kartą pateikiamas politinės reklamos apibrėžimas.

Politine reklama laikoma "valstybės politiko, politinės partijos, jos nario, politinės kampanijos dalyvio vardu ar interesais skleidžiama informacija, kuria siekiama paveikti rinkėjų motyvaciją balsuojant rinkimuose ar referendume".

Vyriausiajai rinkimų komisijai įstatymo projekte suteikiama teisė samdyti auditorius atlikti politinės kampanijos monitoringą, siekiant nustatyti, ar deklaruotos išlaidos atitinka reklamos apimtis.

Projektu naujai reglamentuojamas politinei kampanijai galimas skirti lėšų dydis. Fizinių asmenų aukų dydis neribojamas, bet juridiniai asmenys per finansinius metus vienai politinei partijai galės skirti ne daugiau kaip 5000 minimalių gyvenimo lygių (MGL).

Tačiau projektas numato politinėms partijoms galimybę ne tik gauti dotaciją iš valstybės biudžeto, kaip yra iki šiol, bet ir susigrąžinti dalį rinkimų kampanijai išleistų lėšų.

Numatoma, jog iš valstybės biudžeto galės būti kompensuojama iki 25 proc. politinės kampanijos lėšų toms partijoms, kurios rinkimų apygardose surinks ne mažiau kaip 3 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.

Įstatymo projektas numato, jog maksimaliai vienas politinės kampanijos dalyvis rinkimų kampanijai visoje šalyje galės išleisti sumą lygią visų rinkėjų skaičių padauginus iš 1,5 lito, vienmandatėje apygardoje - padauginus iš 2 litų.

Rengiant įstatymo projektą remtasi kai kurių užsienio valstybių, daugiausia Kanados, rinkimų kampanijų finansavimo tvarką reglamentuojančiais teisės aktais.

Įstatymo projektą parengė Seimo pirmininko Artūro Paulausko vadovaujama darbo grupė.

Šiais metais birželį numatomi rinkimai į Europos Parlamentą, rugpjūčio arba rugsėjo mėnesį - į Seimą. Jeigu Seimas po apkaltos nušalins prezidentą, per du mėnesius turės būti surengti ir pirmalaikiai prezidento rinkimai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.