aA
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pažeidė įstatymus, vykdydama tuometinio prezidento patarėjo Remigijaus Ačo ir iki šiol Prezidentūroje dirbančio Evaldo Vaitkaus nurodymus surinkti ir pateikti informaciją apie daugiau nei 70 asmenų.
Valentinas Junokas
Valentinas Junokas
© ELTA
Tai paskelbta po Valstybinė duomenų apsaugos inspekcijos atlikto patikrinimo STT ir kitose valstybės institucijose.

Kaip BNS informavo Kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Visockis, inspekcija kreipėsi į daugiau nei 70 asmenų, prašydama atsakyti, ar jie buvo informuoti, kad apie juos renkama informacija, ar paskui buvo su ja supažindinti ir ar siekė eiti pareigas valstybės tarnyboje, tačiau atsakymus gavo iš 23 asmenų.

17 asmenų teigė, kad jie nebuvo nei informuoti, nei vėliau supažindinti su apie juos surinkta informacija. 6 asmenys tvirtino žinoję, kad apie juos renkama informacija ir vėliau buvo su ja supažindinti.

14 asmenų iš 23 teigė buvę paskirti į tarnybą prezidento dekretu, 2 teigė siekę pareigų, tačiau nebuvę paskirti, likusieji atsakė nesiekę pareigų Prezidentūroje. Vienas į šį klausimą neatsakė.

Inspekcija STT nurodė nedelsiant nutraukti asmens duomenų rinkimą iš Valstybinio psichikos sveikatos centro bei Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos, nes Korupcijos prevencijos įstatyme nėra nustatyta pareiga gauti informaciją iš šių dviejų tarnybų.

A.Visockis pažymėjo, kad STT turi teisę rinkti informaciją apie asmenis, kurie galimai dirbs valstybės tarnyboje, tačiau paklausimus turi pateikti priimantis į darbą asmuo, šiuo atveju - prezidentas Rolandas Paksas, o ne jo patarėjai R.Ačas ar E.Vaitkus.

R.Ačas, vadovavęs Prezidentūros nacionalinio saugumo grupei, iš pareigų atleistas lapkričio viduryje. E.Vaitkus prezidentui iki šiol pataria valstybės saugumo klausimais.

Korupcijos prevencijos įstatymas numato galimybę įstaigos vadovui ar politikui kreiptis į STT, jog ši pateiktų informaciją apie valstybės tarnyboje dirbantį arba į ją pretenduojantį asmenį.

Pasak inspekcijos pranešimo spaudai, duomenų rinkimo ir teikimo tikslas yra užtikrinti, kad valstybės ir savivaldybės įstaigose dirbtų tik nepriekaištingos reputacijos asmenys.

Tačiau apie užklausimą per tris dienas turi būti informuotas asmuo, apie kurį renkama informacija. Jis taip pat turi teisę susipažinti su pateikta medžiaga, išskyrus operatyvine informacija.

Be to, STT nurodyta nutraukti ypatingų asmens duomenų bei asmens kodo teikimą, kol toks teikimas nebus įteisintas teisės aktais.

STT iki gegužės pabaigos turi parengti asmens duomenų tvarkymo taisykles, kuriose būtų išdėstytos organizacinės ir techninės priemonės, skirtos apsaugoti asmens duomenis nuo bet kokio neteisėto tvarkymo.

Pasak inspekcijos pranešimo spaudai, tikrinimai atlikti pagal Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pranešimą dėl galimų Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo nuostatų pažeidimų STT, šiai teikiant informaciją Korupcijos prevencijos įstatymo pagrindu.

Spauda yra skelbusi, kad Prezidentūrą domino ne tik prezidento patarėjais dabar dirbantys, bet ir su šia institucija nieko bendra neturintys ir į valstybės tarnybą nepretendavę asmenys.

R.Ačas ir E.Vaitkus prašė informacijos apie prezidento patarėją sveikatos klausimais Vitalę Vinickienę ir prezidento referentą Donatą Valatką.

Prezidentūra taip pat domėjosi ir buvusia Ekonominių tyrimų centro vadove Rasa Morkūniene, įmonės "Vilniaus Vingis" vadovu Vaclovu Šleinota, Vokietijos energetikos bendrovės "E.ON Energie" atstovu Sauliumi Biliu, farmacijos bendrovės vadovu Kęstučiu Čereška.

E.Vaitkus taip pat STT paprašė informacijos apie buvusį Seimo narį Alvydą Baležentį, ambasadorių Estijoje Antaną Vinkų, advokatą Raimundą Jurevičių, Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto dekaną Kostą Svetiką, kitus asmenis.

STT yra paskelbusi, jog visi žiniasklaidoje minėti asmenys buvo tikrinami vadovaujantis Vyriausybės patvirtina "Informacijos apie asmenis, siekiančius eiti arba einančius pareigas valstybės ar savivaldybės įstaigoje, pateikimo tvarka", gavus oficialius prašymus.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija asmens duomenų tvarkymo pažeidimų taip pat nustatė Žemės ūkio ministerijoje bei Valstybinės mokesčių inspekcijoje.

Patikrinimus inspekcija taip pat atliko Vyriausybės kanceliarijoje, Teisingumo ministerijoje, Muitinės departamente, Įmonių bankroto valdymo departamente, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinėje, Rokiškio rajono savivaldybės administracijoje ir Prezidentūroje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.