aA
Rusijos viešoji nuomonė persunkta ksenofobijos ir gilaus nepasitikėjimo Vakarais, ir tai stumia šalį į autoritarizmą, nors prezidentas Vladimiras Putinas žada vykdyti liberalias reformas ir siekti integracijos su Europa. Tokią išvadą antradienį paskelbė žymiausi Rusijos politologai, rašo "The Wall Street Journal".
Mergina bučiuoja vaškinį Putiną
Mergina bučiuoja vaškinį Putiną
© EPA-ELTA
Analitikai remiasi viešosios nuomonės apklausos Rusijoje duomenimis, kurie rodo, kad dauguma šalies piliečių priešiškai žiūri į etnines mažumas ir remia stiprios jėgos politiką tiek šalies viduje, tiek užsienyje.

Apklausa buvo atlikta prieš pat prezidento rinkimus, per kuriuos V.Putinas buvo perrinktas antrajai kadencijai.

Remiantis apklausos rezultatais, 42 proc. respondentų mano, jog būtina apriboti žydų įtaką visuomeniniame gyvenime, 35 proc. su tokia formuluote nesutinka.

68 proc. apklaustųjų pareiškė, kad šalį turi kontroliuoti dominuojanti etninė grupė - rusai.

59 proc. gyventojų teigia, kad pagarba Rusijai turi būti grindžiama baime, jiems prieštarauja 35 proc.

Daugiau kaip pusė respondentų nurodė, jog prezidentas turi būti "visagalis šalies šeimininkas", o vyriausybė, jei nori būti gerbiama, privalo kelti baimę.

Beveik pusė apklaustųjų sakė, kad svarbiausius postus vyriausybėje turi užimti ginkluotųjų pajėgų ir saugumo tarnybų atstovai, o politinius disidentus reikia grūsti iš šalies.

"Rusijos visuomenėje giliai įsišaknijo stiprus autoritarinis sindromas, - pabrėžia ekspertas Markas Urnovas. - Nors ir labai liūdna, Rusija pasirengusi nusileisti radikaliai ksenofobijai ir grubiam autoritarizmui".

Jo ir kitų analitikų nuomone, galingi veiksniai, sustiprinę autoritarinius bruožus Kremliaus politikoje, yra visuomenės jaučiama stiprios rankos nostalgija, nuoskauda turtingųjų atžvilgiu ir nepasitikėjimas Vakarais.

Tyrimo duomenys leidžia konstatuoti, jog silpnėja ir taip trapi demokratija Rusijoje. "Žydroji komunistų partijos ir KGB nomenklatūros svajonė tapo tikrove: dabar jie turi absoliučią valdžią, milžinišką asmeninį turtą, prabangų gyvenimo būdą - ir visiškai jokios socialinės atsakomybės", - sakė Strateginių tyrimų centro vadovas Andrejus Piontkovskis.

Nors kai kurie ir tikisi, kad V.Putinas dabar, kai nereikia jaudintis dėl rinkimų (pagal Konstituciją jis negali galvoti apie trečią kadenciją), per ateinančius ketverius metus pagaliau pradės nepopuliarias butų ir komunalinio ūkio, sveikatos apsaugos ir švietimo reformas, tačiau dauguma stebėtojų nusiteikę pesimistiškai ir nurodo, kad nepaisant pozityvių signalų iš V.Putino pusės šalis vis greičiau tolsta nuo demokratijos ir laisvosios rinkos, rašo Amerikos leidinys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.