aA
JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) trečiadienį iš Afganistano atskrido į Pakistaną, kur prieš dieną įvyko daugiausiai aukų per visą kovos su islamo ekstremistais kampaniją pareikalavęs Pakistano karių mūšis su įtariamais "Al Qaeda" smogikais.
Colinas Powellas
Colinas Powellas
© EPA-ELTA
Islamabade Colinas Powellas apsvarstys su "Al Qaeda" kovotojų, įskaitant grupuotės lyderio Osamos bin Ladeno, paieška ir neseniai kilusiu branduoliniu skandalu susijusius klausimus.

Dieną prieš jo atvykimą Pakistano saugumo pajėgos surengė reidą pusiau autonomiškoje genčių teritorijoje prie sienos su Afganistanu, kur per susirėmimus žuvo mažiausiai 24 smogikai ir 16 kareivių.

Prieš dviejų dienų vizito išskrisdamas į Islamabadą, K. Pauelas Kabule teigiamai įvertino suaktyvėjusią Pakistano kovą.

"Vakar dienos įvykiai Pakistane leidžia manyti, kad pakistaniečiai aktyvina savo veiksmus, o mes tikimės, kad jie dabar nesustos, - sakė JAV diplomatijos vadovas. - Pakistanas pademonstravo, jog neleis nusikalstamiems elementams naudotis šiomis genčių teritorijomis kaip saugia prieglauda".

Spėjama, kad kažkur Pakistano ir Afganistano pasienyje slapstosi O. bin Ladenas, kurio "Al Qaeda" yra įtariama dėl rugsėjo 11-osios išpuolių prieš JAV, jo pavaduotojas Aymanas al-Zawahri (Aimanas al Zavahris), buvęs aukščiausiasis Talibano vadovas mula Mohammadas Omaras (Muhamedas Omaras) ir žinomas nepriklausomas karo vadas Gulbuddin Hekmatyar (Gulbudinas Hekmatjaras).

JAV pajėgos Afganistano pusėje prie sienos su Pakistanu pastarosiomis dienomis irgi surengė įtariamų islamo smogikų paieškos operaciją.

Be kovos su ginkluotais islamo ekstremistais, K. Pauelas Islamabade daug dėmesio skirs neseniai kilusiam skandalui dėl branduolinės technologijos platinimo. Garsiausias Pakistano mokslininkas Abdulas Qadeeras Khanas (Abdulas Kaderas Chanas), savo šalyje už branduolinės bombos sukūrimą garbinamas kaip nacionalinis didvyris, prisipažino išdavęs branduolines paslaptis Libijai, Šiaurės Korėjai ir Iranui. Tačiau Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas (Pervezas Mušarafas), vienas iš svarbiausių JAV sąjungininkų Azijoje, jo pasigailėjo.

JAV nusprendė nekritikuoti P.Musharrafo už tai, suprasdamos, kad jo pozicijos nėra pačios tvirčiausios ir kad jis vis dar vaidina svarbų vaidmenį kovoje su terorizmu.

Viešėdamas Afganistane C.Powellas užtikrino šios šalies prezidentui Hamidui Karzai (Hamidui Karzajui), kad JAV parems jo pastangas stabilizuoti šalį ir šiais metais surengti rinkimus. Jis taip pat pažadėjo, jog vėliau kovo mėnesį įvyksiančioje donorų konferencijoje JAV skirs Afganistano atstatymui dar 1 mlrd. dolerių, tad bendra šiems metams numatyta JAV pagalba sudarys 2,2 mlrd. dolerių.

Į Afganistaną jis atvyko iš Indijos, kur paragino Pakistaną neleisti islamo kovotojams patekti į indiškąją Kašmyro regiono dalį.

Anot apžvalgininkų, galbūt tik JAV įsikišimas sulaikė branduolines valstybes Indiją ir Pakistaną 2002 metais nuo dar vieno karo dėl Kašmyro. Indija priekaištauja Pakistanui kurstant musulmonų maištą indiškoje Kašmyro dalyje, per kurį nuo 1989 metų žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Pakistanas vadina maištą "teisėta kova už laisvę", bet neigia tiesiogiai remiąs smogikus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.