aA
Serbijos teismas trečiadienį skyrė 20 metų laisvės atėmimo bausmę buvusiam policininkui serbui, 1999 metais per Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) oro smūgių prieš Jugoslaviją kampaniją dalyvavusiam nužudant 14 civilių Kosovo albanų.
29 metų Sasa Cvietanas, anksčiau priklausęs specialiam policijos "Skorpionų" būriui, buvo pripažintas kaltu dėl to, jog Kosovo provincijos šiaurinėje dalyje esančiame Podujevo mieste 1999 metų kovą dalyvavo nužudant 14 civilių ir sužeidžiant dar penkis - daugiausia moteris ir vaikus.

Tai - Serbijoje iki šiol didžiausia bausmė, skirta už karo nusikaltimus. Šalies teismai iki šiol išnagrinėjo apie pustuzinį karo nusikaltimų bylų.

Siekdama pademonstruoti, jog sugeba savarankiškai nubausti karo nusikaltėlius, Serbija pernai įsteigė specialų teismą, kuris kovo pradžioje pradėjo svarstyti savo pirmąją bylą. Šioje byloje kaltinimai pateikti 1991 metų žudynių Vukovaro mieste vykdytojams.

Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunolas, kurį daugelis serbų laiko nusistačiusiu prieš jų tautiečius, sutiko perduoti mažesnės svarbos bylas Serbijos teismams, tačiau ir toliau reikalauja, kad kaltinamieji dėl didžiųjų nusikaltimų būtų teisiami Hagoje.

Žudynių Podujevo mieste byla pajudėjo iš mirties taško, kai liudytojai albanai sutiko duoti parodymus Belgrade. Prieš trejus ar ketverius metus tai dar būtų buvę visiškai neįmanoma. Praėjusių metų liepą penki Kosovo albanų vaikai, likę gyvi per 1999 metų žudynes ir dabar gyvenantys Didžiojoje Britanijoje, buvo atvežti į Serbijos sostinę duoti parodymų.

18 metų Saranda Bogjevči, kuriai automato salvė sutrupino ranką, papasakojo, kaip kareiviai ir policininkai iššaudė jos brolius, motiną, močiutę, tetą ir pusbrolius.

Per atpažinimą ji pasakė, jog S. Cvietanas yra panašus į vieną iš žudikų, nors sunku tiksliai pasakyti.

Pats nuteistasis tvirtina tapęs atpirkimo ožiu. Vyriausybė, pasak jo, siekia nuslėpti tikruosius nusikaltėlius, o jį nuteisė, kad parodytų pasauliui, jog yra pajėgi išnagrinėti karo nusikaltimų bylas. "Aš niekada nešaudžiau į civilius ir vaikus", - pabrėžė S. Cvietanas.

Kartu su juo, anot prokuratūros, žudynėse dalyvavo dar du vyrai, iš kurių vienas yra žinomas ir ieškomas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.