aA
JAV nori negaišdamos laiko pradėti kurti savo priešraketinės gynybos sistemą. Nepaisant nevienareikšmiškų atgarsių iš užsienio, jau rugpjūčio mėnesį Aliaskoje prasidės bandomųjų poligonų statyba. Tai reikš nacionalinės priešraketinės gynybos sistemos, į kurią bus integruotos dalys karinio laivyno ir karinių oro pajėgų, kūrimo pradžią.
Tikimasi, kad naujoji sistema pradės veikti 2004 metais.

Kaip ketvirtadienį skelbė žiniasklaida, JAV valstybės departamentas prognozuoja, kad Vašingtonas "po mėnesių, o ne metų" turės sulaužyti 1972 metų Priešraketinės gynybos sutartį (ABM). Nekantriai laukiant šeštadienį numatyto naujo priešraketinės gynybos elementų bandymo prezidento George'o W.Busho administracija davė suprasti, jog bandymo rezultatai nepakeis jos planų.

Oficialioji Maskva kol kas nereagavo į kalbas apie greitą sutarties, kurią ji laiko globalinio stabilumo garantu, pažeidimą. Rusijos užsienio reikalų ministerija atsisakė komentuoti pranešimus apie iš Vašingtono gautą atitinkamą perspėjimą, o šaltiniai ministerijoje teigia, kad atsakingi ekspertai analizuoja žiniasklaidos informaciją ir svarsto galimą reakciją.

Anot G.W.Busho, atėjo laikas užmiršti ABM sutartį ir pradėti kurti priešraketinį skydą. Tiesa, amerikiečių pareigūnai viešai nesako, kokie jų planuojami veiksmai pirmiausiai susikirs su sutarties nuostatomis. Vašingtonas gali legaliai atsisakyti sutarties, bet tam privalo pranešti tai Maskvai prieš šešis mėnesius.

Vėliau ketvirtadienį JAV gynybos viceministras Paulas Wolfowitzius turėjo aiškinti priešraketinės gynybos sistemos planus viename iš Senato komitetų. JAV Senatas kol kas neturi vienos nuomonės dėl šio sudėtingo projekto.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.