aA
Kosove trečiadienį smarkiai padidėjo etninė įtampa - albanai piktai sureagavo į naujienas apie du nuskendusius vaikus, kurie, jų nuomone, žuvo persekiojami serbų, pykstančių dėl vieno jų jaunuolio sužeidimo.
Šautuvas
Šautuvas
Jungtinių Tautų policija trečiadienį ašarinėmis dujomis vaikė šimtus protestuojančių albanų, kai keli jų prasiveržė pro kontrolės postus ir prisiartino prie tilto, vedančio į serbų gyvenamą šiaurinę neramaus Kosovo Mitrovicos miesto dalį, sakė Kosovo policijos atstovas Arberas Beka.

JT policijai vaikant minią, serbai susišaudė su albanais. "Reuters" reporteris matė, kaip vienas vyras iš serbų pusės pradėjo šaudyti iš automato "Kalašnikov" ir kaip du albanai iš savojo kranto atsakė šūviais iš revolverių.

Medikų šaltiniai pranešė, kad per susirėmimus Kosovo Mitovicoje žuvo septyni žmonės ir daugiau kaip 250 buvo sužeista. Pasak vietos ligoninės gydytojo, penki albanai žuvo per pačius susirėmimus, du iš jų mirė nuo šautinių žaizdų.

Dar po dvi aukas vėliau mirė vietos ir provincijos sostinės Prištinos ligoninėse. Iš 250 sužeistųjų 20-ties būklė yra sunki ir jie buvo perveržti gydyti į Prištiną.

Minėti vaikai nuskendo prie Cabros kaimo netoli Kosovo Mitrovicos, kur serbų ir albanų teritorijas skiria Ibaro upė. "Radome du kūnus - vieną praėjusią naktį, o kitą šį rytą. Vis dar ieškome vieno dingusio vaiko", - sakė JT policijos atstovė Kosovo Mitrovicoje Tracy Becker (Treisi Beker).

Vietos policijos pareigūnai nuskendusius vaikus iš Ibaro ištraukė kelios valandos po to, kai dingo keli albanų berniukai, iš įvykio vietos pranešė "Reuters" fotografas.

Kosovo albanų televizija antradienį vakare citavo ketvirtąjį berniuką, sakiusį, kad jį ir jo draugus su šunimi persekiojo serbų vaikai ir kad jie gelbėdamiesi šoko į Ibarą.

Vaikas sakė, jog plaukė su savo broliuku ant nugaros, bet jis nuslydo ir nuskendo. Televizijos reportaže buvo sakoma, kad dingusių berniukų amžius yra aštuoneri, 11 ir 12 metų.

Kosovą Jungtinės Tautos ir NATO taikdariai valdo nuo to laiko, kai šis Vakarų aljansas bombardavo Serbiją siekdamas sustabdyti serbų represijas prieš nepriklausomybės siekusius albanus.

Į pietus nuo Kosovo Mitrovicos šio regiono gyventojų mažumą sudarantys serbai trečiadienį, jau trečią dieną iš eilės, blokuoja kelius ir protestuoja dėl incidento, kai iš važiuojančio automobilio buvo šauta į 18 metų serbą, kuris buvo sunkiai sužeistas. Serbai šiuo išpuoliu kaltina Kosovo albanus.

Antradienį apsaugos reikalavę protestuotojai svaidydami akmenis sužeidė vieną JT policininką.

Žmogaus teisių gynimo komiteto Kosovo Mitrovicoje vadovas Halidas Berani (Halidas Beranis) žurnalistams sakė, kad vaikai nuskendo dėl "serbų keršto už incidentą, įvykusį Caglavicoje, kur buvo sužeistas vienas serbas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.