aA
Tris savaites laikiusi neteisėtai iš Valstybės saugumo departamento (VSD) Alytaus padalinio perimtą operatyvinę medžiagą, Prezidentūra trečiadienį pagaliau pateikė savo versiją, kaip pateisinti savo veiksmus.
Romualdas Algirdas Senovaitis
Romualdas Algirdas Senovaitis
© ELTA
Informaciją apie medžiagos "perdavimo aplinkybes ir procedūrą" Prezidentūros nacionalinio saugumo grupė per prezidento spaudos tarnybą nusprendė išplatinti dėl "žiniasklaidoje vis dar" girdimų "įvairių interpretacijų, susijusių su VSD perduota medžiaga apie "Alitos" privatizavimą".

Pasak pranešimo spaudai, prezidentas, turėdamas pirminę informaciją apie VSD galimus negatyvius procesus, vykstančius rengiant ir pateikiant, galbūt dozuojant informaciją valstybės vadovui svarbiais privatizavimo klausimais, nusprendė gauti šią informaciją tiesiogiai, o ne per VSD vadovybę.

Vasario 10 dieną prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Romualdas Algirdas Senovaitis Prezidento pavedimu kreipėsi į tuometinį VSD Alytaus apygardos skyriaus viršininką Albertą Sereiką, kurio raštiškai paprašė perduoti prezidentui visą medžiagą, susijusią su alkoholio bendrovės "Alita" privatizavimu.

Anot Prezidentūros pranešimo, A.Sereika apie gautą prašymą informavo VSD direktoriaus pavaduotojus Andrių Tekorių ir Arvydą Pocių bei paklausė, kokių imtis tolesnių veiksmų. Pasak pranešimo, A.Pocius pasiūlė A.Sereikai elgtis pagal įstatymus.

"A.Sereika, vykdydamas Prezidento prašymą bei vadovaudamasis norminiais dokumentais, reglamentuojančiais informacijos, sudarančios valstybės paslaptį, perdavimo tvarką, visą medžiagą perdavė prezidentui asmeniškai", - rašoma pranešime.

Jame teigiama, kad medžiaga R.Paksui atvežta tokios apimties, kokia buvo paruošta perduoti teisėsaugos institucijoms, ir dar kartą tvirtinama, kad prezidentas ne kartą kreipėsi į VSD, prašydamas pateikti telefoninių pokalbių, įrašytų tiriant "Alitos" privatizavimą, garso įrašus ir suvestines.

Antradienį prezidentas iš Alytaus paimtus VSD dokumentus perdavė Generalinei prokuratūrai ir paprašė juos ištirti, taip pat ir telefoninių pok0albių suvestines bei telefoninių pokalbių garso įrašus, susijusius su bendrovės "Alita" privatizavimu. Taip pat jis prašo ištirti, ar VSD pareigūnai galėjo klastoti dokumentus, ar VSD pareigūnai deramai atliko tarnybines pareigas, ar nebuvo piktnaudžiavimo tarnyba požymių ir ar dėl to nebuvo padaryta žala.

VSD antradienį kategoriškai atmetė R.Pakso įtarimus klastojus dokumentus alkoholio bendrovės "Alita" operatyvinėje byloje ir priminė apie savo teisę reikalauti teisinės atsakomybės už nepagrįstus kaltinimus.

VSD tarnybinio tyrimo metu nustatė, kad A.Sereikai paimant bylą ir perduodant ją prezidentui buvo pažeisti tiek Lietuvos įstatymai, tiek kiti teisės aktai, reglamentuojantys darbo su slapta informacija taisykles bei instrukcijas. A.Sereika buvo atleistas iš VSD už pareigūno vardo žeminimą ir VSD statuto pažeidimą, tačiau gavo darbą Prezidentūroje.

Be to, VSD yra paprašiusi Generalinės prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą dėl A.Sereikos veiksmų. Bendrovės "Alita" privatizavimo konkursą laimėjo ketvirtąją vietą užėmęs jos vadovų konsorciumas. Nugalėtoju jis tapo iš konkurso pasitraukus kitiems dalyviams.

Praėjusią savaitę Seimas pradėjo apkaltos prezidentui procesą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.