aA
Atsižvelgdamas į Jungtinių Tautų vystymo programos (JTVP) globalaus pranešimo rezultatus,Seimo informacinės visuomenės plėtros komisijos narys, buvęs premjeras Andrius Kubilius ragina šalies valdžią svarbiausiu prioritetu įvardinti naujų technologijų plėtrą.
Laser Beam
Ketvirtadienį Vilniuje buvo pristatytas jau dvyliktasis JTVP globalus pranešimas apie žmogaus socialinę raidą, kurio pagrindinė tema šiemet - "Naujosios technologijos turi tarnauti žmogui ir jo gerovei".

Pranešime pabrėžiama, kad šiuolaikiniame technikos amžiuje bet kuri šalis, negalinti efektyviai naudotis naujausiais technologiniais pasiekimais, atsiliks nuo kitų šalių socialinės raidos srityje ir liks globalizacijos nuošalėje. Dokumente pabrėžiama, kad net ir turtingiausios valstybės turi skatinti inovacijas, vystyti šių dienų reikalavimus atitinkančius žmonių gebėjimus ir gerinti prieinamumą prie naujų technologijų.

Pranešimo pristatyme dalyvavęs A.Kubilius pastebėjo, kad šis dokumentas pateikia daug sėkmės pavyzdžių, kaip ir menkai išsivysčiusios šalys sėkmingai diegia naujas technologijas.

Pranešime pirmą kartą išvardintos šalys pagal technologinių inovacijų ir pasiekimų lygį. Šioje srityje pirmauja Europos valstybės, Japonija ir JAV. Tačiau pasaulinio lygio technologinių inovacijų centrai yra ir tokiose besivystančiose šalyse, kaip Brazilija, Malaizija, Pietų Afrika, Tunisas.

Pasak A.Kubiliaus, Lietuva kompiuterinių technologijų, telekomunikacijų, biotechnologijų, lazerinių technologijų srityse turi kuo pasidžiaugti ir kuo pasigirti. Todėl, jo nuomone, naujos technologijos turi būti svarbiausiu šalies prioritetu.

"Mes turime labai aiškiai suprasti, kad Lietuvoje negrįžtamai baigėsi laikai, kai didelę dalį dėmesio mes skyrėme bankrutuojančioms įmonėms. Jeigu mes nesugebėsime perorientuoti savo dėmesio nuo bankrutuojančių įmonių link naujų technologijų įmonių, mes galime labai skaudžiai pralaimėti globalioje konkurencijoje", - teigė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.