aA
Vilniaus apygardos teisme trečiadienį apklausti liudytojai piešė gana skirtingus Prancūzijos dainininko Bertrand'o Cantat (Bertrano Kanta) asmenybės portretus. 10 metų kartu su juo praleidusi žmona ir dviejų jo vaikų motina Christine Radi (Kristina Radi) B.Cantat sakė esant kaip labai šiltą ir jautrų žmogų, mylintį vaikus, atkakliai ieškantį visų problemų sprendimo ir niekada neprarandantį savitvardos.
Bertrand Cantat
Bertrand Cantat
© ELTA
Tuo tarpu B.Cantat auka tapusios aktorės Marie Trintignant (Mari Trentinjan) trečiasis vyras Samuelis Benchetrit (Samuelis Benčetritas) grupės "Noir Desir" vokalistą apibūdino kaip paaugliškai pavydų, sunkiai susitaikiusį su Mari aplinka, suirzusį dėl jam nesuprantamų "kino pasaulio kodeksų ir elgesio normų", kurios esą sugriovė jo šeimyninį gyvenimą.

S.Benchetrit teigimu, kitą rytą po Vilniuje įvykusios tragedijos B.Cantat žmona C.Radi jam telefonu yra ištarusi frazę: "Ir man taip buvo".

"Ji man yra sakiusi, kad Bertrand'as ją yra mušęs, netgi vaikęsis su peiliu. Paskui ji visa tai paneigė", - kalbėjo S.Benchetrit .

Christine Radi
© AFP/Scanpix

Savo ruožtu, C.Radi kategoriškai neigė patyrusi fizinį vyro smurtą. "Niekada gyvenime jis nebuvo pakėlęs rankos nei prieš mane, nei prieš tuos žmones, kuriuos aš pažįstu", - tvirtino C.Radi.

Prieš duodama parodymus teismui, C.Radi lietuviškai pasakė savo gimimo datą, vietą ir sakinį: "Esu kaltinamojo Kanta žmona". Toliau ji kalbėjo padedama vertėjos.

Apibūdindama vyro charakterį ir asmenybę, C.Radi tvirtino, jog Bertrand'as yra labai garbingas žmogus, nors ir nepaperkamas. "Niekada nemačiau jo praradusio galvą", - pabrėžė C.Radi. Jos žodžiais, iki 2003 metų liepos 27-osios tėvynėje B.Cantat buvo garsus tuo, kad savo muzika ir pasisakymais atstovavo visai Prancūzijos kartai, nes jo kūryba yra atsakymas į daugeliui žmonių svarbius klausimus.

Anot C.Radi, apie stiprėjančią vyro meilę aktorei M.Trintignant ji sužinojo 2002 metų vasaros pabaigoje, paskutiniais nėštumo mėnesiais. Moters teigimu, jie abu su vyru stengėsi išlaikyti ramybę bent tol, kol gims dukra. "Bertranas nenorėjo išeiti iš namų, bet jam darėsi vis sunkiau. Po trejeto mėnesių aš supratau, kad jo nebesulaikysiu, ir sausio mėnesį jis išsikraustė pas Marie", - pasakojo C.Radi.

Christine Radi
© AFP/Scanpix

Kaip teigė C.Radi, tragedijos naktį B.Cantat jai keletą kartų bandė skambinti mobiliuoju telefonu, tačiau pasikalbėti nepavykę, nes jo telefono baterija buvo išsikrovusi.

Kai Bertrand'as galiausiai paskambino dieną, apie 11 val., jis verkė ir raudojo, prisiminė C.Radi. Jos žodžiais, pasakęs, kad susimušė su Mari ir kad ji guli ligoninėje, Bertranas paprašė pasirūpinti vaikais ir kaip įmanoma geriau juos apsaugoti, nes jis nebemato prasmės gyventi.

Bertrand Cantat
© ELTA

Jis pasakė, kad išgėrė vaistų ir bandė nutraukti savo gyvenimą. Tada aš paskambinau į ligoninę ir sužinojau, kad Marie dar nėra mirusi. Vėl skambinau jam - sakiau, kad reikia bandyti gyventi, nes "tu taip myli vaikus, ir jie tave myli", kalbėjo C.Radi. Moters žodžiais, vieno iš pokalbių metu ji supratusi, kad B.Cantat galbūt nugriuvo su telefonu, nes jo žodžiai staiga nutrūko.

Liepos 27-osios naktį su B.Cantat telefonu kalbėjęs S.Benchetrit jį apibūdino kaip "labai nervingą".

B.Cantat atrodė įsižeidęs dėl mano SMS žinutės Marie, kurią aš baigiau žodžiais: "Ačiū, mano mažoji Dženis". Aš jam pasakiau, kad čia nėra jokios dviprasmybės, kad Marie jį myli, teigė S.Benchetrit.

"Jis daug verkšleno, jo nuotaika kaitaliojosi nuo susinervinimo iki nusiraminimo. Jis pakartojo kelis kartus, kad jau yra peržengta riba. Pasakė, kad jiedu su Marie susimušė, kad jos veide likusi mėlynė, ir rūpinosi, ar Marie dėl to pirmadienį galės filmuotis".

Samuelis Benchetrit
© Reuters/Scanpix

S.Benchetrit teigimu, Bertrandas pokalbio metu verkė ne dėl Marie, kuri tuo metu primušta gulėjo ant žemės, bet dėl savęs. "Jis verkė dėl savo pažeisto ego, dėl to, kad Marie sugriovė jo šeimą, kad Marie galbūt jo pakankamai nemyli", - pasakojo S.Benchetrit.

Maždaug 45 minutes trukusio pokalbio metu S.Benchetrit teigė prašęs perduoti ragelį Marie ir girdėjęs, kaip B.Cantat nesėkmingai bandė ją žadinti. Aš klausiau, ar Marie gerai jaučiasi, - Bertrandas mane patikino, kad ji ramiai kvėpuoja. Iš pokalbio aš supratau, kad Marie pati yra susirūpinusi dėl pirmadienio filmavimo, ir tai mane nuramino, sakė S.Benchetrit.

Tuo, kad M.Trintignant patirtą smurtą paženklino ne viena mėlynė, S.Benchetrit teigė įsitikinęs tik ligoninėje. "Ligoninėje mes jos nepažinome", - sakė velionės vyras.

Marie Trintignant
© EPA-ELTA

S.Benchetrit paneigė paties B.Cantat išsakytus M.Trintignant apibūdinimus, kad ji kartais elgdavosi isteriškai, ir atmetė galimybę, kad moteris buvo linkusi į smurtą.

"Marie buvo labai švelnus žmogus, visiškai priešinga isteriškam būdui. Ji mėgo žmones, mėgdavo juos sujungti", - pasakojo S.Benchetrit. Jo teigimu, per 7 vedybinio gyvenimo metus visi jie išlaikė gerus santykius su pirmaisiais dviem Marie vyrais.

S.Benchetrit taip pat pabrėžė, kad iš kitų kino pasaulio žmonių M.Trintignant išsiskyrė ypatingu šeimyniškumu. "Po darbo ji pirmiausia rūpindavosi vaikais, pagamindavo valgyti ir juos guldydavo", - sakė Benchetrit.

Jis patvirtino, kad Marie rūkydavo kanapes, tačiau net ir parūkiusi smarkiai nepasikeisdavo, tik atsipalaiduodavo. "Ji tikrai nerūkė nuo ryto iki vakaro, kaip aš esu girdėjęs", - pabrėžė S.Benchetrit.

Kitą teismo posėdį planuojama surengti ketvirtadienį. Po to teismas turėtų paskelbti pertrauką, kurios metu bus rašomas nuosprendis. Tikimasi, kad jis bus paskelbtas kovo pabaigoje.

Jeigu Vilniaus teismas pripažins B.Cantat kaltu, grupės "Noir Desir" dainininkui gresia laisvės atėmimas nuo 5 iki 15 metų.

Kaip nustatė ekspertai, mirtis 41 metų aktorę ištiko pernai vasarą dėl galvos smegenų traumos, kurią patyrė per konfliktą su B.Cantat.

Ekspertai yra nustatę, kad M.Trintignant galėjo būti suduota ne mažiau 19 smūgių į įvairias kūno vietas, daugiausiai galvą ir veidą. Moteris mirė nuo į galvą suduotų smūgių.

Pats B.Cantat iš dalies pripažino kaltę. Jis teigė vožęs M.Trintignant keturis antausius, tačiau nenorėjęs jos mirties.

M.Trintignant Vilniuje filmavosi jos motinos Nadine Trintignant režisuotame televizijos seriale "Koletė" (Colette).

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.