aA
Ispanijos išrinktasis premjeras Jose Luisas Rodriguezas Zapatero (Chosė Luisas Rodrigesas Sapateras) trečiadienį sakė, kad jo pozicija dėl ispanų karių išvedimo iš Irako nepasikeitė, nors prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ir prašė likti su Jungtinėmis Valstijomis.
Jose Luis Rodriguez Zapatero
Jose Luis Rodriguez Zapatero
© EPA-ELTA
"Mano pozicija tokia pati. Aš ją paaiškinau per rinkimų kampaniją", - interviu radijui "Onda Cero" sakė J.L.Rodriguezas Zapatero.

J.L.Rodriguez Zapatero pažadėjo išvesti ispanų karius iš Irako iki liepos 1 dienos, jei įgaliojimų šioje šalyje neperims Jungtinės Tautos.

"Okupacija yra fiasko. Po karo mirčių buvo beveik daugiau nei per karą, - sakė jis. - Okupacinės pajėgos neleido Jungtinėms Tautoms kontroliuoti padėtį".

Antradienį G.W.Bushas paragino Ispaniją ir kitas Irako karo sąjungininkes nepasiduoti "al Qaeda" spaudimui ir neišvesti savo karių iš šios šalies.

Baltieji rūmai nurodė, jog iki birželio pabaigos, kai JAV turi grąžinti valdžios įgaliojimus irakiečiams, Vašingtonas gali siekti naujos JT rezoliucijos, kad įtikintų savo sąjungininkes, tokias kaip Ispanija, nesitraukti.

Demokratas Johnas Kerry (Džonas Keris), kuris lapkričio mėnesį varžysis su G.W.Bushu prezidento rinkimuose, antradienį taip pat kritiškai įvertino būsimo Ispanijos ministro pirmininko pažadą išvesti ispanų karius iš Irako.

"Mano nuomone, naujasis ministras pirmininkas neturėjo nuspręsti, kad ketina pasitraukti iš Irako; jis turėjo pasakyti štai ką: "tai padidina mūsų ryžtą užbaigti pradėtą darbą", - pareiškė J.Kerry interviu per palydovą Finikse, Arizonoje, esančiai televizijos stočiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.