aA
Prezidentas Rolandas Paksas leido suprasti sieksiąs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Mečio Laurinkaus pasitraukimo. Antradienį R.Paksas spaudos konferencijoje kaltino VSD klastojant dokumentus, netinkamai atliekant savo darbą ir nesilaikant šalies įstatymų. Jis neneigė, kad VSD vadovui Laurinkui grįžus iš atostogų, bus kalbamasi apie jo nušalinimą.
Mečys Laurinkus
Mečys Laurinkus
© ELTA
"Tikiuosi, kai Mečys Laurinkus grįš iš atostogų, mes su juo aptarsime klausimus, susijusius su "Alitos" privatizavimo byla ir VSD pareigūnų veiksmais", - apie galimą VSD direktoriaus nušalinimą vakar kalbėjo Paksas.

Prezidento patarėjas Gintaras Šurkus taip pat neabejoja, kad Laurinkus atsakingas dėl prasto VSD darbo ir artimiausiu metu neteks posto. "Laurinkus ir taip yra išvykstanti persona. Ar jis išvyks į Ispaniją, ar kur kitur - tai kitas klausimas. Dekretas dėl jo pasitraukimo tik sustabdytas, aš neabejoju, kad jis greitai bus įgyvendintas", - LŽ teigė Pakso patarėjas.

Šurkus tvirtino, kad "VSD, dirbdamas prieš valstybės vadovą, dirba prieš valstybę".

Laurinkus į darbą po atostogų grįžta kitą savaitę. VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas LŽ sakė, kad į šiuos prezidento svarstymus VSD atskiru pareiškimu nereaguos, nes visus atsakymus jau pateikė. "Ir anksčiau prezidentas kalbėjo lygiai tą patį. Mūsų tie pareiškimai nestebina", - sakė Makauskas.

VSD vadovą prezidentas skiria ir atleidžia Seimo pritarimu. Seimo Teisės ir teisėsaugos komiteto pirmininkas Aloyzas Sakalas LŽ sakė, kad Paksas be Seimo pritarimo negalės atstatydinti Laurinkaus. "Naujų motyvų abejoti VSD darbo kokybe nėra", - sakė jis. Parlamentaro nuomone, jei VSD gintų Paksą, šiai institicijai priekaištų iš Prezidentūtos nebūtų. Sakalas pabrėžė, kad kol kas Seime nėra numatoma keisti VSD vadovo.

Parlamentaras Gintaras Steponavičius pastebėjo, kad Paksui derėtų sulaukti apkaltos pabaigos ir tada kalbėti apie jam Konstitucijos suteiktus įgaliojimus.

Dekretą dėl Laurinkaus keitimo prezidentas Seimui pateikė dar praėjusių metų spalio mėnesį. VSD vadovas turėjo išvykti į Lietuvos ambasadą Ispanijoje, o jį pakeisti ketinta Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos vadovu Gintaru Bagdonu.

Laurinkaus pakeitimo svarstymas Seime buvo nutrauktas, kai VSD Seimo pirmininkui ir parlamentinių frakcijų atstovams pateikė pažymą apie Prezidentūros ryšius su tarptautinių nusikalstamų struktūrų atstovais ir galimas grėsmes nacionaliniam saugumui.