aA
Baltijos šalims įstojus į NATO, pirmajame etape jų oro erdvę iš pradžių saugos Danijos, o po to - Belgijos ir Nyderlandų karinių oro pajėgų lėktuvai. Tai antradienį pranešė Belgijos naujienų agentūra Belga, remdamasi šalies Gynybos ministerija.
NATO naikintuvas - karikatūra
NATO naikintuvas - karikatūra
© DELFI
Po balandžio 2-osios - oficialios datos, kai į NATO įstos septynios naujos šalys, iš kurių keturios neturi savo sulaikymo lėktuvų, Aljansas turės užtikrinti jų oro erdvės apsaugą.

Tris pirmuosius mėnesius šią misiją turėtų atlikti Danija, kuri sutinka dislokuoti Baltijos šalyse keturis naikintuvus F-16, kilnojamąjį radarą ir apie šimtą kariškių.

Po to pagal rotacijos principą ateis Belgijos eilė - ji kartu su Nyderlandais nusiųs į Baltijos šalis analogiškas pajėgas. Visa tai NATO laiko "tarpiniu sprendimu".

Latvijos, Lietuvos, Estijos, taip pat Slovėnijos oro erdvės apsaugos galutinis variantas bus priimtas po NATO viršūnių susitikimo Stambule, įvyksiančio birželio 28-29 dienomis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.