aA
Vis didesnio aukų skaičiaus reikalaujantys teroro aktai tampa kasdienybe. Panašu, jog „palestinizuojasi“ ne tik Rusija, bet ir visas pasaulis. Nebėra pasaulyje valstybės, kuri 100 proc. galėtų apsaugoti savo piliečius nuo galimų teroristinių išpuolių.
osama bin laden
Su didelėmis problemomis, siekiant užtikrinti gyventojų saugumą, susiduria net šiuo metu galingiausia pasaulio valstybė – Jungtinės Amerikos Valstijos. Kai kurie įtakingi žmonės Vašingtone kalba apie tai, jog karas prieš terorizmą gali trukti maždaug tiek, kiek tęsėsi Šaltasis karas. Kadangi šiame XXI amžiaus kare aktyviai dalyvauja ir Lietuva, tai gera proga šiek tiek daugiau pakalbėti apie tokią kasdien žiniasklaidoje minimą teroristų organizaciją kaip „al Qaeda“. Kas gi yra ta visiems lyg ir gerai žinoma „al Qaeda“?

Apskritai, kalbant apie „al Qaeda“, galima išskirti du skirtingus požiūrius arba dvi stovyklas.

Pirmosios stovyklos atstovai patys yra tvirtai įsitikinę ir šiuo metu bando įtikinti kitus tuo, jog „al Qaeda“ – globalus ir ypatingai gerai organizuotas teroristų tinklas, vadovaujamas Osamos bin Ladeno. Tokios pozicijos laikosi dabartinio JAV prezidento administracija ir kai kurios specialiosios tarnybos.

Antrosios stovyklos atstovai visas kalbas apie paslaptingąją ir grėsmingąją „al Qaeda“ iš esmės laiko legenda. Pasak jų, šią legendą po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro aktų sukūrė JAV prezidento administracija ir sensacijas mėgstanti Vakarų žiniasklaida. Tokios pozicijos laikosi kai kurie nepriklausomi terorizmo tyrinėtojai ir islamo ekspertai.

Abi stovyklos iš esmės sutaria, jog pagrindas „al Qaeda“ susikūrimui atsirado po 1979 metų sovietų invazijos į Afganistaną. Būtent tada buvo mobilizuotos tarptautinės islamistų pajėgos kovai prieš Sovietų Sąjungos ekspansiją link Indijos vandenyno. Tuo metu kovoti prieš sovietus į Afganistaną vyko musulmonai islamistai iš viso pasaulio. Dauguma jų į šventąjį karą Afganistane atkeliavo iš Alžyro, Egipto ir Saudo Arabijos. Viskas paprasta, „al Qaeda“ susikūrė kaip atsakas į sovietų invaziją. Tiesa, žlugus Sovietų Sąjungai „al Qaeda“ atsisuko prieš amerikiečius, įsitvirtinusius Arabijos pusiasalyje, t.y. šventojoje žemėje. Nemažesnį pyktį nei amerikiečiai, „al Qaeda“ nariams, kurie pamažu įsitvirtino Afganistane ir Pakistane, kėlė „bedieviai“, valdantys Vidurio Rytų regiono valstybes. Viskas, kas susiję su „al Qaeda“ susikūrimu, lyg ir aišku, tačiau pirmosios stovyklos atstovai nutyli vieną dalyką.

Nėra paslaptis, jog islamistai ne šiaip sau sugalvojo pradėti džihadą (šventąjį karą) prieš Sovietų Sąjungą. Islamistų mobilizavimas kovai prieš komunizmą buvo JAV Šaltojo karo strategijos dalis. Tuo metu Vašingtonui islamistai atrodė kaip pats tinkamiausias sąjungininkas. Kuo radikalesnis islamistas (teroristas), tuo labiau jis tinka kovai prieš ateizmą aukštinančią Sovietų Sąjungą. Kol tęsėsi Afganistano okupacija, tol iš aplinkinių valstybių amerikiečiai islamistams dosniai tiekė ginklus ir kitokią pagalbą. Niekas neabejoja, jog gana artimus ryšius su islamistais tuo metu palaikė ir JAV specialiosios tarnybos. Keista, jog kai kurie amerikiečių kariai 2001 metais, vykdant karinę operaciją prieš Talibano judėjimą, buvo kiek nustebę kai išvydo į save nukreiptus JAV pagamintus ginklus. Taigi „al Qaeda“ bent jau iš dalies yra JAV kūrinys.

Kas dėl „al Qaeda“ struktūros, tai abiejų stovyklų nuomonės išsiskiria. Pirmieji teigia, jog „al Qaeda“ turi savo lyderius, savo veikimo geografinį lauką, autonominius padalinius išsidėsčiusius daugiau nei 100 pasaulio valstybių. Jų manymu, „al Qaeda“ operacijas planuoja iš kelių asmenų sudaryta Taryba, kuriai vadovauja Osama bin Ladenas. Tarybai taip pat priklauso ir egiptietis Ayman al-Zawahiri. Abu šie veikėjai yra vieninteliai Tarybos nariai, kurie dar nepakliuvo į JAV ar jų sąjungininkų rankas. Už informaciją apie tai, kur šiuo metu jie slapstosi, JAV Federalinis tyrimų biuras siūlo po 25 mln. JAV dolerių. Tiesa, už informaciją apie Osamos bin Ladeno buvimo vietą papildomai 2 mln. JAV dolerių siūlo amerikiečių civilių pilotų organizacijos.

Pirmosios stovyklos atstovai taip pat tvirtina, jog į globalinį „al Qaeda“ tinklą patenka iš esmės visos sunitinės teroristų organizacijos. Dažniausiai su „al Qaeda“ siejamos šios teroristų organizacijos - Islamic Jihad (Egiptas), Jamaat Islamiyya (Egiptas), Lashkar-e-Taiba (Kašmyras), Islamic Movement of Uzbekistan (Uzbekija), Islamic Army of Aden (Jemenas), Jaish-e-Muhammad (Kašmyras). Palyginus nesenai JAV žvalgybos bendruomenė paskelbė, jog ryšius su „al Qaeda“ palaiko ir šiitinė Hezbollah organizacija, kurią remia Iranas. Patys iraniečiai tvirtina, jog kovoti prieš „al Qaeda“ jie pradėjo kur kas anksčiau nei amerikiečiai, todėl tokie kaltinimai mažų mažiausiai yra absurdiški.

Antrosios stovyklos atstovai laikosi nuomonės, jog „al Qaeda“ iki 2001 metų rugsėjo 11 dienos buvo eilinė, beveik niekam nežinoma teroristų organizacija. Kai pirmieji kalba apie „al Qaeda“ globalinį tinklą, tai antrieji – apie atskiras teroristines organizacijas, besivadovaujančias skirtingais interesais ir veikiančias skirtinguose regionuose. Pastarųjų įsitikinimų, „al Qaeda“ buvo ir šiandien tebėra visiškai nestruktūruota organizacija. Įspūdis, jog „al Qaeda“ nariai vykdo sistemingus teroro išpuolius visame pasaulyje, susidaro dėl to, kad jai dažniausiai priskiriami kitų, t.y. visiškai nesusijusių, teroristinių organizacijų surengti teroro aktai. Aišku, globalaus „al Qaeda“ tinklo idėją palaiko ir žiniasklaida, kuri kiekvienai progai pasitaikius kaišioja Osamos bin Ladeno atvaizdą. Šiuo atveju pastebimas įdomus dalykas - pats Osama bin Ladenas atvirai savęs niekada nesiejo su „al Qaeda“.

Pabaigoje galima konstatuoti, jog ir kaip ten bebūtų, verta atkreipti dėmesį į antrosios pozicijos atstovų išsakomą nuomonę. Galbūt iš tiesų susikūrėme legendą apie grėsmingąją ir paslaptingąją „al Qaeda“. Tuo pačiu išgarsinome eilinį musulmonų fanatiką, Osamą bin Ladeną, kurį dėl šios priežasties dalis musulmonų šiandien laiko tikru didvyriu. Kita vertus, galbūt tie, kurie nuolat kalba apie didžiulę „al Qaeda“ teroristų keliamą grėsmę, paprasčiausiai naudojasi palankia situacija. Baisi, nematoma ir nepažįstama grėsmė suteikia vyriausybėms daugiau galimybių pažeidinėti piliečių teises ir laisves. Jėgos struktūros džiaugiasi padidėjusiais biudžetais. Gali būti, jog kai kas tiesiog realizuoja savo interesus, pasaulyje sėdami įtampą ir baimę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.